Руско Министарство спољних послова осудило је као провокацију изјаву украјинског министра одбране Валерија Гелетеја да је Кијев завршио ослободилачку операцију источне Украјине од „терориста“ и сада започиње „патриотски рат“.

Гелетеј је на свом „Фејбук“ налогу написао да је „на помолу велики рат какав Европа није видјела од Другог свјетског рата“, те додао да ће губици у „великом патриотском рату“ достићи „десетине хиљада“.

„Тешко је повјеровати да овакве изјаве може дати министар одбране једне цивилизоване државе. Тешко је схватити како десетине хиљада украјинских породица може да повјери овом званичнику животе своје дјеце, браће и мужева који су позвани у украјинску војску у братоубилачки рат у својој властитој земљи“, наводи се у саопштењу, које преноси вечерас Итар тас.

У саопштењу се додаје да оваквим изјавама Гелетеј „увлачи украјински народ у даљи крвави грађански сукоб“, те истиче да Европа вјероватно никада није видјела „овакав богохулан покушај прикривања жеље да се задржи тренутна позиција“.

Leave a Reply