SHARE

Армија Луганске народне републике (ЛНР) преузела је контролу над луганским аеродром након жестоких борби које су се водиле током недеље, јавио је репортер телевизије LifeNews са лица мјеста.

Луганска зрачна лука није у функцији од маја од кад се око ње воде борбе.

Од почетка војних операција на истоку Украјине лугански аеродром држе јаке снаге кијевског режима које су снабдјева зрачним путем до рушења транспортног авиона кад је погинуло око 50 војника. Милиција Луганска у јуну је дјемочно успјела да блокира путеве и они су у више наврата били пробијани од стране снага режима.

До преузима аеродрома до сад није дошло због добро утврђених објеката и снага које се процјењују да их је било од 500 до 2000 са тенковима, оклопним транспортерима и артиљеријом.

Према информацијама Армије ЛНР, које преноси репортер LifeNews, у самом аеродром се налази добро утвђени бункер и потпоно обезјеђивање потрајаће до 2 дана.

Према незваничним информацијама у зрачној луци се налазило доста плаћеничких снага из разних држава, углавном је ријеч о грађанима Пољске, Шведске, Литваније, Летоније и Естоније, а у пресретнутим разговорима су се чуле и „псовке на енглеском”.

Све спољне снаге Националне гарде су погинуле након јаке ариљериске ватре која је трјала читав дан у недјељу. Село Новановка је ослобођено након преузимња насеља Новосетловск и Говралова.

Армија Доњецке народне републике (ДНР) у недјељу је ставила у окружење доњецки аеродром и покренула операцију за његово ослобађање. Према информацијама са којима располажу снаге ДНР, прилази аеродрому су минирани, а објекти добро утвђени.

Према ријечима очевидаца, гори доњецка зрачне луке. Они су рекли да се може видјети црни густи дим који излази кроз прозоре и врата главне зграде аердрома. Никме није јасно шта се догађа са војницима који се налазе у зрачној луци.

SHARE

Оставите одговор