SHARE

Украјина данас прославља 23. годишњицу своје независности док се на истоку земље настављају борбе.

Руска агенција Итар Тасс навела је да се претходних година Дан независности обиљежавао полагањем вијенаца и концертима, али да је атмосфера ове године пуна вјештачког патриотизма.

Кључни догађај прославе биће војна парада на Тргу независности (познатијем као Мајдан), одакле су прије само двије седмице градске власти уклониле на стотине тона отпада, од барикада до шатора демонстраната.

Очекује се да око 1.500 људи маршира преко Мајдана, од војних студената, учесника у борбама на истоку земље до полицајаца и граничара.

У украјинском конфликту више од 2.000 људи је погинуло, навела је агенција АП.

Најмање 415.800 људи напустило је своје домове због сукоба који се одвијају између владиних снага и проруских активиста на истоку Украјине, саопштила је Агенција Уједињених нација за избјеглице UNHCR.

Граната погодила цркву у Доњецку, троје мртвих
Три особе су погинуле, а шест је повријеђено када је током вечерње службе граната погодила цркву Светог Јована Кронштатског у Доњецку, саопштила је локална епархија.

Како је наведено, граната је потпуно уништила цркву, гдје су се вјерници окупили на цјеловечерњој служби.

Граната је погодила кров цркве, зидови су се обрушили и пали на вјернике.

Повријеђени су свештеник, његова супруга и четворо вјерника који су превезени у болницу, пренијела је агенција Итар-Тасс.

У саопштењу локалне парохије се наводи да су друге гранате погодиле зграду болнице и да су двије особе погинуле, а да има доста рањених.

SHARE

Оставите одговор