Na Krimu ruski predsednik najavio da će „zadiviti“ Amerikance i njihove partnere novim oružjem. Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin kaže da se razrađuje 40 projekata za stvaranje oružja budućnosti.

Da Rusija pravi nove vidove oružja koje treba da joj pomogne da održi balans snaga sa moćnom Amerikom i njenim saveznicima, nedavno je sasvim otvoreno govorio predsednik Vladimir Putin. Za vreme razgovora sa ruskim parlamentarcima 14. avgusta u Jalti na Krimu, Putin je kazao da će Rusija sa novim idejama i njihovom konkretnom realizacijom „obradovati“ partnere na Zapadu. Najavljujući nove sisteme Putin nije ulazio u detalje već je samo rekao da je za njih novac obezbeđen i da će ruska armija imati najsavremenije oružje. Putin je objasnio da ulaganje velikog novca u vojno-industrijski kompleks nije „militarizacija ekonomije“, već bi to trebalo da bude moćan impuls razvoju zemlje.

A čime bi Rusija to trebalo da zadivi Zapad, objasnio je potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin, zadužen za razvoj vojno-industrijskog kompleksa u časopisu „Nacionala odbrana“.

– Sada se razrađuje 40 tehnoloških projekata za stvaranje oružja budućnosti, onog koje se naziva oružje šeste generacije. U skladu sa programom Fonda perspektivnih istraživnja sada se realizuju 23 projekta a do kraja godine će ih biti 40 – rekao je Rogozin. On je dodao da su svi ti projekti šesto pokolenje vojnih tehnologija. Radi se o oružju koje će se primenjivati u tzv. beskontaktnom ratu, u kojem će se tradicionalno naoružanje sve manje primenjivati.

Sada ruska armija koristi uglavnom oružje treće ili četvrte genercije ali ima i ono najnovije pete generacije kao što je „nevidljivi“ lovac T-50 koji će vazduhoplovstvo u većem broju početi da dobija 2016. godine.

Rusi ne skrivaju da se u Kirovu intenzivno gradi fabrika raketa, a to je potvrdio i Dmitrij Rogozin 30 maja. Ta fabrika je u sastavu koncerna PVO „Almaz-Antej“. Rukovodilac tog koncerna Eduard Noskov objašnjava da je fabrika u Kirovu počela da se gradi 2012. a u planu je da bude gotova i počne sa proizvodnjom 2015. godine. Po visokotehnološkoj opremi nijedna sadašnja fabrika u Rusiji ne može da se uporedi s tom u Kirovu. Tamo će se praviti najnovije rakete za novi raketni PVO sistem S-500.

I u Nižnjem Novgorodu se pravi nova fabrika koja će proizvoditi lansirne uređaje za sisteme S-500 kao i radare i sredstva za upravljanje. Za fabriku u Kirovu iz državnog budžeta je obezbeđeno 41,6 milijardi rubalja a u Nižnjem Novgorodu 39,5 milijardi rubalja. Takođe će biti uskoro napravljena i treća fabrika u Sankt Peterburgu koja je isto u sklopu koncerna „Almaz-Antej“.

Ruski generali smatraju da će sistem S-500 biti najbolja odbrana od američkog PRO koji Vašington namerava da postavi u zemljama koje se graniče sa Rusijom. Sistem S-500 se po svojoj koncepciji bitno razlikuje od dosadašnjih sistema S-400 i onih starih S-300.

Osim što „brže misli“, S-500 će biti sposoban da otkrije cilj na najmanje 500 kilometara, a u perspektivi i na 800 kilometara. Eksperti tvrde da će S-500 moći da ruši i balističke rakete kao i leteće objekte „u bližem kosmosu“. Takođe će moći da ruši hiperbrze krilate rakete koje lete 5.500 kilometara na čas. Visoko kompjuterizovani sistem S-500 će svesti na minimum ulogu čoveka koji ga opslužuje.

Optimisti kažu da će prvi S-500 koje su već nazvali „Prometej“ doći u PVO jedinice već 2016. godine. Ali komandant ruskih vojnih vazdušnih snaga, general-lajtnant Viktor Bondarjev je realniji, pa je izjavio je krajem avgusta 2013. da će sisteme S-500 jedinice dobiti najkasnije krajem 2017. ili u 2018. godini.

Zna se gde će stići prvi divizioni. General major Andrej Demin, komandant ruskog PVO i protivraketne odbrane, izjavio je minule nedelje da će prvi kompleks S-500 njegove jedinice dobiti u Podmoskovlju čiji je zadatak odbrana Moskve.

Do sada su sistemi S-400 koristili stare tipove raketa. Ali Rusija je već napravila i nove rakete sa „inertnim bojevim glavama“. One će rušiti protivničke rakete kinetičkim načinom. Jednostavnije rečeno, tačnim pogotkom u telo protivničke rakete, ona se ruši bez upotrebe eksploziva. Konstruktori kažu da raketa koja leti sedam kilometara na čas pri udaru može da sruši bilo koji leteći objekt. Zamislite kako taj kompjuterski sistem treba besprekorno da radi i računa da pogodi cilj na velikom rastojanju i u velikoj brzini. Po tom principu rade i američke rakete presretači.

U skladu sa reorganizacijom i modernizacijom vojno-industrijskog kompleksa nabavlja se najsavremenija oprema ali se i fuzionišu fabrike. Početkom avgusta ruski mediji su saopštili o spajanju dve vrlo važne fabrike u Volgogradu – „Titan“ i „Barikada“, koje će koristiti budžetski novac za proizvodnju mnogo hvaljenih i vrlo preciznih „iskandera“. Te fabrike su još u vreme SSSR-a proizvodile raketno oružje mada se iz njihovih naziva to nije moglo zaključiti. Upravo je generalni direktor „Titana“ Viktor Šurigin generalni konstruktor lansirnih rampi za rakete „topolj-m“, zatim „iskander-m“ i najnovije ruske rakete „jars“. Za učešće u pravljenju „jarsa“ konstruktor Šurigin je 2013. dobio državnu nagradu u oblasti nauke i tehnologije. A direktor „Barikade“ Vjačeslav Alabušev je učestvovao u organizaciji serijske proizvodnje raketa „topol“, zatim „oka“ i „sfera“. U jednoj od hala „Barikade“ sklapaju se sistemi „iskander-m“. Osim raketama, te dve fabrike iz Volgograda se bave i proizvodnjom modernog artiljerijskog oružja. O kakvim se fabrikama radi dokazuje i to da npr. u „Barikadi“ radi oko četiri hiljade radnika. U njihovim planovima je da uskoro višestruko povećaju proizvodnju jer armija do 2020. mora da dobije najnovije oružje.

Ništa manje ambiciozni su i planovi u avijaciji. Ruski avio-konstruktori će do 2017. godine početi da rade na novom modelu vojnog aviona, presretaču koji će jednog dana da zameni „mig-31“ koji inače, namerava da kupi srpsko vazduhoplovstvo. „Mig-29“ je već sada po mnogo čemu isti kao „mig-31“. Komandant ruskog vojnog vazduhoplovstva, general-pukovnik Viktor Bondarjev je kazao da bi tom novom presretaču naučno-istraživački biroi kompanije MiG trebalo da odrede oblik i druge karakteristike. Kasnije će konstruktori doraditi avion i prvi obrasci će krenuti na ispitivanja, a u jedinicama će biti 2025. godine.

U junu 2014. zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Jurij Borisov je izjavio da će Rusija na eventualni američki „globalni napad“ odgovoriti – nedostižnom raketom! Nova interkontinentalna balistička raketa, na kojoj radi ruska vojna industrija, će biti sposobna da izbegne praktično sve sisteme PRO.

Borisov samouvereno i ponosito tvrdi da je nova ruska raketa unikatno oružje kakvo nema niko, pa ni SAD. Ona može da nosi takva sredstva za prevazilaženje PRO i ima toliko goriva da može da leti ako treba i preko Južnog pola.

Svima koji negoduju i kritikuju Putina što troši velika sredstva za moderno oružje i vojnu tehniku predsednik Rusije odgovara – ako želimo da mirno spavamo i da stavimo do znanja da niko ne sme da nasrne i pokuša da nam otme veliko bogatstvo koje imamo, onda moramo da imamo moćnu armiju koju niko neće smeti da napadne!

STAJE PROIZVODNJA S-300

U toku 2015. ruske fabrike će potpuno prestati da proizvode sisteme S-300. Neće se praviti više ni varijanta za izvoz. Kao što je poznato S-300 će zameniti znatno savremeniji sistemi S-400.

Pošto će do definitivne zamene S-300 biti i dalje na bojevom dežurstvu, fabrike će za njih proizvoditi rezervne delove i narednih deset godina, saopštio je u petak jedan od rukovodilaca vojno-industrijskog kompleksa.

Što se tiče sistema S-400, on bi mogao da počne da se prodaje strancima tek posle 2016. godine.

Ostavi poruku