На Криму руски председник најавио да ће „задивити“ Американце и њихове партнере новим оружјем. Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин каже да се разрађује 40 пројеката за стварање оружја будућности.

Да Русија прави нове видове оружја које треба да јој помогне да одржи баланс снага са моћном Америком и њеним савезницима, недавно је сасвим отворено говорио председник Владимир Путин. За време разговора са руским парламентарцима 14. августа у Јалти на Криму, Путин је казао да ће Русија са новим идејама и њиховом конкретном реализацијом „обрадовати“ партнере на Западу. Најављујући нове системе Путин није улазио у детаље већ је само рекао да је за њих новац обезбеђен и да ће руска армија имати најсавременије оружје. Путин је објаснио да улагање великог новца у војно-индустријски комплекс није „милитаризација економије“, већ би то требало да буде моћан импулс развоју земље.

А чиме би Русија то требало да задиви Запад, објаснио је потпредседник владе Дмитриј Рогозин, задужен за развој војно-индустријског комплекса у часопису „Национала одбрана“.

– Сада се разрађује 40 технолошких пројеката за стварање оружја будућности, оног које се назива оружје шесте генерације. У складу са програмом Фонда перспективних истраживња сада се реализују 23 пројекта а до краја године ће их бити 40 – рекао је Рогозин. Он је додао да су сви ти пројекти шесто поколење војних технологија. Ради се о оружју које ће се примењивати у тзв. бесконтактном рату, у којем ће се традиционално наоружање све мање примењивати.

Сада руска армија користи углавном оружје треће или четврте генерције али има и оно најновије пете генерације као што је „невидљиви“ ловац Т-50 који ће ваздухопловство у већем броју почети да добија 2016. године.

Руси не скривају да се у Кирову интензивно гради фабрика ракета, а то је потврдио и Дмитриј Рогозин 30 маја. Та фабрика је у саставу концерна ПВО „Алмаз-Антеј“. Руководилац тог концерна Едуард Носков објашњава да је фабрика у Кирову почела да се гради 2012. а у плану је да буде готова и почне са производњом 2015. године. По високотехнолошкој опреми ниједна садашња фабрика у Русији не може да се упореди с том у Кирову. Тамо ће се правити најновије ракете за нови ракетни ПВО систем С-500.

И у Нижњем Новгороду се прави нова фабрика која ће производити лансирне уређаје за системе С-500 као и радаре и средства за управљање. За фабрику у Кирову из државног буџета је обезбеђено 41,6 милијарди рубаља а у Нижњем Новгороду 39,5 милијарди рубаља. Такође ће бити ускоро направљена и трећа фабрика у Санкт Петербургу која је исто у склопу концерна „Алмаз-Антеј“.

Руски генерали сматрају да ће систем С-500 бити најбоља одбрана од америчког ПРО који Вашингтон намерава да постави у земљама које се граниче са Русијом. Систем С-500 се по својој концепцији битно разликује од досадашњих система С-400 и оних старих С-300.

Осим што „брже мисли“, С-500 ће бити способан да открије циљ на најмање 500 километара, а у перспективи и на 800 километара. Експерти тврде да ће С-500 моћи да руши и балистичке ракете као и летеће објекте „у ближем космосу“. Такође ће моћи да руши хипербрзе крилате ракете које лете 5.500 километара на час. Високо компјутеризовани систем С-500 ће свести на минимум улогу човека који га опслужује.

Оптимисти кажу да ће први С-500 које су већ назвали „Прометеј“ доћи у ПВО јединице већ 2016. године. Али командант руских војних ваздушних снага, генерал-лајтнант Виктор Бондарјев је реалнији, па је изјавио је крајем августа 2013. да ће системе С-500 јединице добити најкасније крајем 2017. или у 2018. години.

Зна се где ће стићи први дивизиони. Генерал мајор Андреј Демин, командант руског ПВО и противракетне одбране, изјавио је минуле недеље да ће први комплекс С-500 његове јединице добити у Подмосковљу чији је задатак одбрана Москве.

До сада су системи С-400 користили старе типове ракета. Али Русија је већ направила и нове ракете са „инертним бојевим главама“. Оне ће рушити противничке ракете кинетичким начином. Једноставније речено, тачним поготком у тело противничке ракете, она се руши без употребе експлозива. Конструктори кажу да ракета која лети седам километара на час при удару може да сруши било који летећи објект. Замислите како тај компјутерски систем треба беспрекорно да ради и рачуна да погоди циљ на великом растојању и у великој брзини. По том принципу раде и америчке ракете пресретачи.

У складу са реорганизацијом и модернизацијом војно-индустријског комплекса набавља се најсавременија опрема али се и фузионишу фабрике. Почетком августа руски медији су саопштили о спајању две врло важне фабрике у Волгограду – „Титан“ и „Барикада“, које ће користити буџетски новац за производњу много хваљених и врло прецизних „искандера“. Те фабрике су још у време СССР-а производиле ракетно оружје мада се из њихових назива то није могло закључити. Управо је генерални директор „Титана“ Виктор Шуригин генерални конструктор лансирних рампи за ракете „топољ-м“, затим „искандер-м“ и најновије руске ракете „јарс“. За учешће у прављењу „јарса“ конструктор Шуригин је 2013. добио државну награду у области науке и технологије. А директор „Барикаде“ Вјачеслав Алабушев је учествовао у организацији серијске производње ракета „топол“, затим „ока“ и „сфера“. У једној од хала „Барикаде“ склапају се системи „искандер-м“. Осим ракетама, те две фабрике из Волгограда се баве и производњом модерног артиљеријског оружја. О каквим се фабрикама ради доказује и то да нпр. у „Барикади“ ради око четири хиљаде радника. У њиховим плановима је да ускоро вишеструко повећају производњу јер армија до 2020. мора да добије најновије оружје.

Ништа мање амбициозни су и планови у авијацији. Руски авио-конструктори ће до 2017. године почети да раде на новом моделу војног авиона, пресретачу који ће једног дана да замени „миг-31“ који иначе, намерава да купи српско ваздухопловство. „Миг-29“ је већ сада по много чему исти као „миг-31“. Командант руског војног ваздухопловства, генерал-пуковник Виктор Бондарјев је казао да би том новом пресретачу научно-истраживачки бирои компаније МиГ требало да одреде облик и друге карактеристике. Касније ће конструктори дорадити авион и први обрасци ће кренути на испитивања, а у јединицама ће бити 2025. године.

У јуну 2014. заменик министра одбране Руске Федерације Јуриј Борисов је изјавио да ће Русија на евентуални амерички „глобални напад“ одговорити – недостижном ракетом! Нова интерконтинентална балистичка ракета, на којој ради руска војна индустрија, ће бити способна да избегне практично све системе ПРО.

Борисов самоуверено и поносито тврди да је нова руска ракета уникатно оружје какво нема нико, па ни САД. Она може да носи таква средства за превазилажење ПРО и има толико горива да може да лети ако треба и преко Јужног пола.

Свима који негодују и критикују Путина што троши велика средства за модерно оружје и војну технику председник Русије одговара – ако желимо да мирно спавамо и да ставимо до знања да нико не сме да насрне и покуша да нам отме велико богатство које имамо, онда морамо да имамо моћну армију коју нико неће смети да нападне!

СТАЈЕ ПРОИЗВОДЊА С-300

У току 2015. руске фабрике ће потпуно престати да производе системе С-300. Неће се правити више ни варијанта за извоз. Као што је познато С-300 ће заменити знатно савременији системи С-400.

Пошто ће до дефинитивне замене С-300 бити и даље на бојевом дежурству, фабрике ће за њих производити резервне делове и наредних десет година, саопштио је у петак један од руководилаца војно-индустријског комплекса.

Што се тиче система С-400, он би могао да почне да се продаје странцима тек после 2016. године.

Leave a Reply