SHARE

Двоје Палестинаца је данас погинуло и петоро је рањено у једном израелском ваздушном удару на појас Газе, саопштиле су хитне службе, дан након сто је Египат позвао на успостављање неограниченог прекида ватре, како би се преговарало о трајнијем примирју.

Удар на западни део града Газе догодио се у 05.00 сати по локалном времену (04.00 по средњевропском) и две жртве су касније јутрос подлегле повредама, пренео је АФП.

Асошијетед прес наводи да је нападнута група људи која је излазила из џамије, након јутарњих молитви, да је погинуло двоје људи, а да је су још два Палестинца погинула, када је гађан мотоцикл који је пратио возило с рањеницима из претходног удара.

Јутрос је потпуно срушена седмоспратна пословна зграда у Рафи на југу појаса, у којој је Министарство унутрашњих послова и јако је оштећен један шопинг центар са десетинама радњи, где је након удара избио пожар.

То се сматра новом ескалацијом у сукобу који траје седам недеља.

Удари у граду Рафи, уследили су само неколико сати, након што је бомбардована и срушена стамбена кула од 12 спратова са 44 стана у граду Гази.

Израелска војска је навела да су те две зграде гађане јер су у њима просторије повезна с милитантима али није обелоданила детаље.

Дванаестопсратница је јуче гађана јер је у њој оперативни центар Хамаса, како је речено.

Циљање великих зграда изгледа као део нове војне тактике Израела.

Током викенда армија је почела да упозорава становнике Газе преко телефона да ће на мети бити зграде у којима је “терористичка инфраструктура” и да би требало да се удаље одатле.

Један високи војни званичник порврдио је да Израел има политику удара на зграде у којима су оперативни центри Хамаса, или се одатле покрећу војне активности.

Он је рекао да сваки удар захтева претходно одобрење од војних адвоката и да се изводи само након упозорења локалном становништву.

Међутим, он је додао да се сада шире локације које војска може да циља.

У међувремену су палестински екстремисти наставили са испаљивањем ракета и граната на Израел, те је данас испаљено најмање 10 пројектила, а у суботу око 100, углавном на јужну израелску територију.

Египат је јуче апеловао на Израел и Палестинце да обнове инидректне преговоре у Каиру о трајнијем затишју али позиве још није упутио.

Неколико рунди индиректних преговора Израела и Хамаса је пропало, уз привремене прекиде ватре, који су их пратили.

Јаз између две стране у односу на олакшање рестрикција на границама Газе је сувише дубок и ни једна није спремна на компромис.

Израелска војска је саопштила да је извела 20 ваздушних напада од поноћи у суботу.

УН процењује да је у Гази од почетка сукоба 8. јула 17.000 кућа оштећено толико да се не могу обновити.

У неким нападима породичне куће од три до четири спрата су сравњене са земљом.

Овог викенда су, међутим, први пут су срушене велике зграде.

Према подацима израелске војске, од почцетка сукоба Израел је извео око 5.000 напада на Газу и милитанти из Газе су испалили скоро 4.000 ракета и граната.

Више од 2.100 Палестинаца је убијено, укључујући 500 деце, наводе палестински здравствени званичици и УН.

Израел је изгубио 64 војника и четворо цивила.

Израел тврди да гађа места повезана с милитантима, као што су лансирне рампе, командни центри и складишта оружја.

УН наводи да су три четвртине погинулих Палестинаца цивили.

SHARE

Оставите одговор