Србија се неће мешати у изборни процес у Републици Српској и неће подржати ниједну страну, категоричан је Александар Вучић, премијер Србије.

С друге стране, предсједник РС Милорад Додик каже да ни не рачуна на подршку Београда, већ да се помирио са чињеницом да ће власт у Србији овог пута остати неутрална по том питању. Додик чак тврди да „оријентација неутралности државног врха Србије по питању избора у БиХ нама у потпуности одговара“.

Како за Данас кажу спољнополитички стручњаци, ово ће бити први пут икада да се Србија не мијеша у изборни процес у БиХ, односно да не подржава активно једног од кандидата на изборима.

„Не мешам се у изборе у Републици Српској“, рекао је за Данас Александар Вучић. Он је додао да ће Србија поштовати народну вољу, без икакве подршке било којем кандидату.

„Власт у Србији се, у том погледу, поставила неутрално. Уосталом, ја очекујем подршку народа, односно људи који гласају. Мислим да смо урадили све да стабилизујемо РС и да то народ цијени“, истиче Милорад Додик за Данас.

Упитан да ли му недостаје та подршка, с обзиром на неко прошло вријеме и изборе који су се одвијали уз јасну подршку српских власти, Додик каже: „Наравно, добри односи са властима у Србији су у нашем великом приоритету.“

„Нисам ни размишљао о томе да позовем неког од представника власти у Србији на догађај у предизборној кампањи, али мислим да су власти јасно ставили до знања да не желе да се мијешају у изборни процес овдје и да се апсолутно не би одазвали мом позиву“, сматра Додик.

На питање каква је разлика у односима са Србијом у поређењу са временом када је на власти био Борис Тадић, који је заједно са, рецимо, тадашњим министром спољних послова Вуком Јеремићем, редовно долазио на предизборне митинге и јавно изражавао подршку његовој побједи, Додик каже да су односи са Тадићем били јако добри.

„И не само са Тадићем већ са Демократском странком смо имали јако добру сарадњу. Ја сам, међутим, био и на скуповима СНС“, каже Додик. Према његовим ријечима, оријентација неутралности државног врха Србије по питању избора у БиХ „нама у потпуности одговара“.

Ватрослав Векарић, спољнополитички аналитичар, каже да је ово први пут да се Београд не поставља активно у односу на изборе у РС.

„Мислим да је ту реч о позитивној чињеници, која потврђује једну линију реалистичког односа према догађањима и стању у БиХ. И, што је сигурно, такво понашање је потпуно на линији очекивања Брисела“, сматра Векарић.

Према његовим ријечима, овакав став Србије потврђује да се истрајава на добром односу према БиХ. „То може само допринети једном стабилнијем развоју даље ситуације у БиХ, која је, као што је познато, врло крхка и неизвесна“, закључује Векарић.

Leave a Reply