SHARE

Сви камиони из руског хуманитарног конвоја вратили су се данас у Русију, изјавио је шеф мисије ОЕБС у региону Ростова Пол Пикард.

“Цио конвој се вратио (у Русију)”, изјавио је Пикард за АФП.

ОЕБС је саопштио да се у Русију вратило 227 руских камиона, док су руске власти раније саопштиле да у конвоју има 280 камиона.

“Ми смо избројали 220 камиона, који су се данас вратили плус седам возила из пратње”, рекао је шеф мисије ОЕБС у региону Ростова.

Руско Министарство одбране данас је саопштило да је хуманитарна помоћ достављена тамо гдје је било планирано у југоисточној Украјини. Министарство је поручило и да намјерава да настави сарадњу са Међународним комитетом Црвеног крста.

“Ми потврђујемо нашу намјеру да наставимо сарадњу са Међународним комитетом Црвеног крста како бисмо обезбједили хуманитарну помоћ људима у југоисточној Украјини”, наведено је у саопштењу министарства које преноси Ројтерс.

Руски конвој који је допремио хуманитарну помоћ у југоисточну Украјину враћа се у Русију, без инцидената, изјавио је за РИА Новости шеф мисије ОЕБС у региону Ростова Пол Пикард.

“Није било никаквих инцидената. У току је процес повратка”, рекао је Пикард, додајући да може говорити само о ситуацију на руском граничном прелазу Доњцек.

Умеђувремену, замјеник премијера Савјета министара самопроглашене Народне Републике Луганска Васил Никитин је за РИА Новости изјавио да се становници тог региона надају да ће добити још хуманитарне помоћи из Русије.

“Наша република је готово остала без хране. Надамо се да ће такви конвоји са храном и другом хуманитарном помоћи постати уобичајени. Надамо се помоћи и чекамо је”, казао је он.

Никитин је истакао да је ситуација са храном у области Луганска тешка.

Упркос сезони жетве, пијаца је затворена због гранатирања и пожара. Становници Луганска преживљавају захваљујући својим личним залихама хране.

Он је раније данас изјавио да ће дистрибуција руске хуманитарне помоћи почети данас.

Руски хуманитарни конвој са помоћи стигао је на руско-украјинску границу 14. августа, али је украјинска страна почела са поступком царињења тек 21. августа.

Колона камиона јуче је прешла границу и стигла у Луганск, што је званични Кијев назвао “кршењем међународних норми”, ЕУ “повредом украјинске границе”, а NATO “грубим кршењем међународних обавеза Русије” и суверенитета Украјине.

Русија је дозволила новинарима да погледају унутрашњост неколико камиона из конвоја који је према Москви превозио 1.800 тона хуманитарне помоћи укључујући, храну, воду, лијекове и генераторе.

Посматрачи ОЕБС-а пребројали су 227 возила да су јуче ушли у Украјину у шест група, док је Русија навела да је конвој имао 280 камиона.

Према руској државној телевизији камиони су синоћ истоварили терет у Луганску.

Украјинска влада и западне земље изразили су сумњу да би Русија могла да искористи овај хуманитарни конвој да прокријумчари залихе и појачања за побуњеничке борце.

SHARE

Оставите одговор