Поштоваћемо вољу ЕУ по питању извоза робе у Русију и нећемо давати субвенције, али нећемо ни уводити санкције Русији, рекао премијер Александар Вучић који се обраћа јавности поводом демарша Уније због могућег повећања извоза у Русију.

„Упозорење које смо добили из ЕУ схватамо на озбиљан начин“ рекао је премијер Вучић поводом демарша Европске уније.

Вучић је објаснио да је форма тог документа нижа од демарша, али да Србија не жели да потцењује садржај који је уручен.

„Грађани могу да буду мирни и спокојни. Србија иако се налази у тешкој економској и политичкој ситуацији није ничим угрожена“, навео је премијер.

Вучић каже да држава нема потребе да даје подстицаје извозу у Русију и да је стратешки циљ улазак у ЕУ.

Међутим, како је нагласио, Србија неће уводити санкције Русији.

Европска унија упутила је демарш Влади Србије у којем позива да Србија, као кандидат за чланство у Унији, не искористи руске узвратне санкције Унији како би пласирала своје производе Русији.

 

НЕ ОЧЕКУЈЕМ НИКАКВЕ САНКЦИЈЕ ЕУ

Премијер не очекује никакве санкиције Европске уније због новонастале ситуације, поручујући да Србију види као успешну и модерну земљу.

„Не очекујем никакве санкције, Србија ништа не губи овим. Да ли Србија може нешто да добије, то нема везе ни са Русијом ни са Европљанима, већ зависи од нас самих“, поручио је Вучић.

Србију, подвлачи, види као успешну и модерну земљу и очекује да већ 2016. године Србија буде земља са највећим привредним растом у ЕУ.

„То већ неколико пута понављам и то само значи да добро знамо шта радимо и то морају наши људи да разумеју“, рекао је Вучић.

Он је поручио и да успех наше земље зависи од нас самих, нашег рада, мера и посвећености.

„Ако тога не буде, неће бити ни резултата“, подвукао је Вучић, наводећи да „ми своју судбину држимо у својим рукама“.

 

ОЧЕКУЈЕМО ДА УНИЈА ОДРЖИ ОБЕЋАЊЕ И ОТВОРИМО ПОГЛАВЉА 32 И 35

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да Европска унија одржи своје обећање и да се до краја године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Унијом и подвукао да је Унија највећи партнер Србије.

„Док сам на челу владе постоваћемо туђе интересе, али бринућемо своје бриге. Србија води рачуна о интересима грађана, не вређа никога, поштује све. Србија је на путу европских интеграција али оцекујемо да ЕУ одржи обећање и да пре краја године отворимо поглавља 32 и 35“, рекао је Вучић.

Он је поручио извозницима да се не „играју“ и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.

„Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо. Нама је највећи партнер ЕУ“, поручио је Вучић.

Он је казао и да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк.

„Бродове и авионе немамо, тенкове имао па не продајемо. Никоме нисмо продали“, казао је Вучић.

 

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ПРИВРЕДНИЦИМА: ДОСТА ЈЕ БИЛО ЈАВАШЛУКА

Александар Вучић поручио је привредницима да повећају производњу, јер за пласман робе има простора и у нашој земљи, те да је готово с махинацијама и да препакивања робе неће бити, не због ЕУ или Русије, него због Србије.

Вучић је рекао да су привредници имали исте шансе пре годину, две али да се нису бавили озбиљно производњом, већ да је већина оних који претендују да буду велики гледала како да узме од државе кредит који никада неће да врати.

„Молим привреднике да поведу рачуна, јер ми своју производњу имамо да пласирамо у нашој земљи, а за то до сада нисмо имали ни снаге ни могућности“, рекао је премијер.

Производњу ћемо повећавати у складу с мерама које ће влада донети и у складу са законима, додао је, а привреднике упозорио:

„Доста је јавашлука где се размишљало како ће да се преживи још један дан. Пред привредницима је шанса да производе за своју земљу, али и друге. Привредници морају да воде рачуна да нећемо дозволити махинације, шпекулације, препакивања не само због ЕУ и руских партнера, већ због Србије“, рекао је премијер.

 

ОНИ КОЈИ РАТУЈУ У УКРАЈИНИ ЋЕ БИТИ УХАПШЕНИ

Премијер Србије Александар Вучић још једном је позвао српске држављане који ратују на територији Украјине да се врате и поручио да ће, уколико се оглуше о те захтеве бити предузимане мере према њима.

„Биће затворске казне за њих, биће привођени правди. Ухапшени, па затворени у складу са законом. Свакога знамо на свакој страни, можда за два или три лица не знамо… земља има своје службе и можда не знамо десет имена лица у Сирији, и то радимо заједно са најмоћнијим светским службама“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је држава та која води земљу у рат или не, да је тако увек било и да ће тако бити увек.

„Србија није у рати ни са ким, Србија неће да води ратове већ хоће да у миру да гради бољу и другачију државу“, поручио је Вучић.

Поновио је да ће бити донете измене кривичног закона и још једном позвао оне који ратују да се врате.

„Још једном позивам оне који су отишли на територију Украјине без обзира на којој су страни, а то је мали број људи, да се одмах врати у своју земљу јер то је добро за њих и њихове породице да сачувају своје животе, друго, то нису ратови у којима Србија на било који начин треба да учествује“, истакао је Вучић.

Leave a Reply