Око 100 камиона са хуманитарном помоћи прешло је данас царину, изјавио је портпарол руске царине, пренео је Итар-Тасс, а шеф украјинске службе безбедности је рекао да је то „директна руска инвазија“.

„Они су ушли у Украјину без дозволе и без учешћа Међународног комитета Црвеног крста или украјинских граничара“, рекао је новинарима портпарол украјинске војске Андреј Лисенко, пренео је Ројтерс.

Лисенко је истакао да је за безбедност конвоја који је прешао на територију под контролом проруских снага „одговорна искључиво Москва“, наводи АФП.

„Украјинска страна је предложила разговоре са Русијом, али Русија није прихватила“, рекао је Лисенко, додајући да ће украјинско министарство спољњих послова ускоро објавити саопштење о руском конвоју, преноси Итар-Тасс.

„Ми сматрамо да је то директна руска инвазија на Украјину“, поручио је шеф украјинске службе безбедности Валентин Наливајченко у одвојеном саопштењу за новинаре.

Он је додао да Украјина неће употребити силу против руског конвоја и да жели да избегне „провокације“, преноси Ројтерс.

Међународни Комитет Црвеног крста саопштио је да није могао да прати руски хуманитарни конвој због безбедносних разлога.

„Руски хуманитарни конвој је кренуо у Украјину, али ми га не пратимо због безбедносне ситуације“, написао је Црвени крст на Твитеру.

Украјинска оружане снаге саопштиле су раније данас да су нанеле тежак пораз проруским снагама усмртивши притом стотинак њихових припадника, пренела је агенција АП.
Званичници министарства одбране рекли су да су владине снаге уништиле 11 ракетних система типа „град“, три тенка и пет оклопних возила током борби у околини града Снижњија. Такође наводе да су убили око 100 припадника проруских снага.

Ове тврдње нису могле да буду потврђене, наводи АП додајући да су Украјинци су и раније износили преувеличане процене.

Тактика владе однедавно почива на гранатирању позиција проруских снага, мада те гранате често промаше циљ и погађају стамбене четврти.

У међувремену, проруске снаге су данас саопштиле да су заузеле два насеља западно од Снижњег и заробиле 13 украјинских војника, међу којима су три официра.

Leave a Reply