За функционисање институција на нивоу БиХ годишње одлази више од 900 милиона марака, а многе од њих нису оправдале очекивања, тако да идући сазив Савјета министара и Парламента БиХ треба озбиљно да преиспита њихов рад и „угаси“ оне које ничему не служе.

Став је то представника РС у институцијама БиХ који су оцијенили да је потребно што прије анализирати постојеће стање и стати у крај преобимној администрацији и институцијама које постоје само ради себе и не постижу видљиве резултате.

На буџету БиХ је 75 институција, међу којима је више од 20 агенција које годишње на располагању имају милионе које углавном дају за плате, накнаде и остале трошкове запослених.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Саша Бурсаћ нагласио је да СНСД годинама указује на овакву ситуацију, односно на то да велики број институција не функционише, а да милиони иду за њихово одржавање у животу. Бурсаћ, који је и члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента, осматра да више од половине институција постоје само ради себе.

– Све што не функционише треба укинути. Један од примјера је и Комисија за концесије, за коју је раније наш представник у Парламенту Душанка Мајкић упутила иницијативу за укидање. Ова комисија није одрадила ниједан предмет, а потрошили су хиљаде марака – рекао је Бурсаћ.

Leave a Reply