SHARE

Хуманитарни конвој из Русије, намењен угроженом становништву на истоку Украјине, још стоји на граници и за сада ниједан камион није прешао на украјинску територију, јер цариници током ноћи нису обавили неопходне формалности, саопштило је Министарство спољних послова Украјине, преноси Итар тас.

Украјинске службе ће почети све неопходне провере чим добију звганичну потврду да су представници Међународног црвеног крста спремни да испрате конвој до одредишта, наводи се у саопштењу.

Прецизира се да Црвени крст треба да преузме пуну одговорност за све логистичке аспекте транспорта робе, укључујући одређивање руте и дистрибуцију помоћи на територији Украјине, а неопходне су и пуне гаранције за безбедност припадника Црвеног крста и товара.

Првих 16 камиона са хуманитарном помоћи стигло је на гранични прелаз у среду увече, али до сада ниједан није добио дозволу да пређе на територију Украјине.

То је за Итар тас потврдио и представник за медије руске Управе царина за јужни регион Рајан Фарукшин.

Свих 16 камиона још стоје на граничном прелазу, јер ниједан није прошао контролу, из разлога који не зависе од руске царинске службе, рекао је Фарукшин.

Руски хуманитарни конвој, у коме је 270 камиона са 2.000 тона помоћи, стигао је до украјинске границе 14. авгусута и још чека дозволу за прелазак.

SHARE

Оставите одговор