Тужилаштва и судови у БиХ прошле године су имала најлошије резултате у последњих пет година када је у питању процесуирање корупције. То показује и извештај „Транспаренси интернешнал БиХ“, која упозорава на драстичан пад броја пресуда и истрага корупције у 2013.

– Суд БиХ у 2013. донео само три пресуде за корупцијска кривична дела, од чега је једна осуђујућа – наводи се у извештају.

Портпарол „Транспаренси интернешнал БиХ“ Ивана Корајлић за „Новости“ каже да су забрињавајући подаци о паду готово свих статистичких показатеља процесуирања случаја корупције.

– Почевши од броја пријава у раду тужилаштава за корупцијска кривична дела, видљиво је смањење у 2013. години, када су тужилаштва на свим нивоима имала укупно 2.363, у односу на 3.174 пријаве из 2012, што представља пад за 25 одсто. Дошло је и до драматичног пада у броју истрага за кривична дела корупције, спроведено је само 747 истрага. Највећи пад је забележен на подручју РС где је забележено 60 одсто мање истрага током 2013. у односу на претходну, док на нивоу Федерације БиХ тај пад износи 45 одсто – каже Корајлићева.

Посебан проблем је, каже, изузетно мали број процесуираних такозваних „великих“ случајева.

– И оно пресуда што се донесе, то је углавном на основним и општинским судовима. На вишим нивоима готово да их и нема. То нам говори да се процесуирају „ситне рибе“, док се велики случајеви очито избегавају – сматра Корајлићева.

Осим тога, кажу у овој организацији, број процесуираних „великих“ случајева не одговара спектакуларним хапшењима која се медијски експонирају.

– Судови на свим нивоима у Републици Српској у 2013. донели су укупно 60 судских пресуда за кривична дела корупције, што представља смањење од скоро 50 одсто, у поређењу са 2012. – наводи се у извештају „Транспаренсија“.

 

ПРИТИСЦИ НА СУД

НА катастрофалан рад правосуђа, не само када су у питању кривична дела корупције, утичу и притисци политичара и „бизнисмена“, али и „самоцензура“ судија, каже Корајлићева.

Leave a Reply