Припадници екстремистичке групе Исламска држава тражили су од САД откуп од 100 милиона долара у замену за ослобађање америчког новинара Џејмса Фолија, чије су погубљење касније снимили, а видео поставили на интернет, објавио је“Њујорк тајмс“, наводећи извор из Фолијеве породице.

„Пре него што је Фоли убијен, његови отмичари из Исламске државе, тражили су за њега откуп од 100 милиона долара, кажу један члан његове породице и човек који је био заточен заједно с Фолијем“, наводи „Њујорк тајмс“.

Према писању овог листа, Вашингтон је одбио да плати тражену суму, а када су САД одобриле ваздушне нападе на Ирак почетком месеца, припадници Исламске државе „приморали су Фолија да обуче дречаво наранџасти комбинезон и одрубили му главу испред камере – одајући на тако ужасан начин пошту ‘сеику кољача’, којег су снаге САД убиле у Ираку 2006.“

Отмице странаца и тражење откупа за њихову слободу постао је бизнис на Блиском истоку, пише амерички лист.

„Отмице Европљана постале су главни извор прихода за Ал Каиду и њене савезнике, који су, само за последњих пет година, тако прикупили најмање 125 милиона долара“, додаје „Њујорк тајмс“, а преносе РИА Новости.

Џихадисти Исламске државе објавили су видео снимак на ком се види како, у знак одмазде за ваздушне нападе САД у Ираку, одрубљују главу Фолију (40), који је нестао у Сирији пре скоро две године.

Фоли је нестао на северу Сирије радећи као новинар хонорарац за агенцију АФП и бостонску медијску компанију „Глобал Пост“.

На крају снимка приказан је и још један заробљеник, идентификован као амерички новинар Стивен Сотлоф, а екстремисти су упозорили да његова судбина зависи од следећег потеза председника Барака Обаме.

Leave a Reply