Naslovna Bosna i Hercegovina Vođa vehabija u BiH poziva na podršku islamskoj državi

Vođa vehabija u BiH poziva na podršku islamskoj državi

1

Bilal Bosnić, vođa jedne od najvećih zajednica pripadnika radikalnog islama u BiH, pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad koji ta organizacija vodi na teroritoriji Iraka i Sirije, čineći pritom zločine bez presedana.

Kako piše sarajevski „Dnevni avaz“, Bosnićev poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video-snimku s posljednjeg predavanja koje je održao svojim sljedbenicima s područja Cazinske krajine.

Bosnić je u tom istupu, između ostalog, kazao da „istina i Islamska država opstaju i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji se bore protiv istine“.

Pošto su ga novinari „Avaza“ kontaktirali da bi im pojasnio zbog čega podržava terorističku organizaciju kao što je IS, Bosnić je tvrdio da on to nije rekao i da je sve rezultat različitih interpretacija njegovog istupa.

I sama vehabijska zajednica u BiH podijeljena je kada je riječ o odnosu prema IS-u.

Tako je Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao kao dobrovoljac u Siriju ali se tamo, prema dostupnim informacijama, bori u redovima organizacije Džabat al-Nusra, koja se ograđuje od IS.

Džabat al-Nusra smatra se bliskom Al-Kaidi, a obje organizacije protive se onome što IS trenuto radi u Iraku i Siriji sprovodeći masovna ubistva, pljačke i protjerivanja stanovništva koje ne smatraju lojalnim.

Vlasti u BiH nemaju precizne podatke o tome koliko se građana te zemlje trenutno bori u kriznim žarištima kao što je sirijsko.

„Oslobođenje“ prenosi procjene policijskih agencija po kojima je iz BiH u Siriji do sada otišlo da ratuje pedesetak mladića, a 32 su se, navodno, već vratila u zemlju.

Parlament BiH je u junu donio zakon kojim se učestvovanje građana BiH u oružanim sukobima u inostranstvu, pa čak i podsticanje na to, tretira kao krivično djelo za šta je moguće dobiti do 10 godina zatvora, ali do sada po tom zakonu niko nije procesuiran.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version