SHARE

Одлука Хантера Бајдена, сина америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, да постане један од директора у највећој приватној украјинској гасној компанији “Буризма”, изазива опречна реаговања широм свијета.

Мада формално ова одлука не представља сукоб интереса, јер закони САД не регулишу питање пословних интереса родбине функционера у Бијелој кући, већина је сагласна да је она у најмању руку проблематична, јер се потпредсједник Бајден у америчкој администрацији тијесно бави Украјином.

Млађи Бајден је почео да ради за “Буризму” неколико седмица након што је његов отац у априлу посјетио Украјину и заложио се за већу помоћ тој земљи, пишу “Независне новине” у сутрашњем броју.

Бијела кућа је негирала да је у овом случају ријеч о сукобу интереса.

Један од власника компаније у којој је Бајден директор је човјек близак смијењеном проруском украјинском предсједнику Виктору Јануковичу.

Два највећа гасна поља која “Буризма” посједује на територији коју контролишу проруске снаге су на Криму и у рејону Харкова.

Како пишу амерички медији, постоје спекулације да је понуда Бајдену покушај проруских бизнисмена да заштите “Буризму” од западних санкција и омогуће јој несметано пословање.

SHARE

Оставите одговор