Насловна Свијет Луганск под гранатама

Луганск под гранатама

0

ИАКО се власти у Кијеву жале да немају довољно оружја да победе федералисте на истоку Украјине, у уторак се пуцало из свих оружја. Украјински артиљерци су гађали пијацу у Луганску где је избио јак пожар. Погинуло је више људи. Погођена је и дечија болница и запалило се једно њено крило. Портпарол украјинске војске је рекао да је „један део Луганска ослобођен, док се у центру града и даље одвијају уличне борбе“.

Тај град, у којем је од 500.000 становника остало мање од половине, нема ни воде ни струје. Данас су украјинске власти саопштиле да су у понедељк пронашли 15 мртвих тела избеглица који су погинули када је артиљеријском ватром погођен њихов аутобус.

Руководство антитерористичке акције и даље скрива своје жртве. Тако су саопштили да је у минула 24 сата погинуо само један њихов војник а 28 је рањено. У Кијеву не говоре о жртвама јер мајке младих мобилисаних војника нико не жели да чује, па су оне присиљене да блокирају путеве у Лавовској области.

Председник Петар Порошенко тврди да је украјинска војска променила тактику и сада стеже обруч око Луганска и Доњецка. Обе стране су данас говориле о новим ратним победама. Федералисти су показали велики број уништених војних возила и војне технике у местима удаљеним тридесетак километара од Доњецка. Обе стране користе вишецевне бацаче „град“.

Нови премијер самопроглашене Доњецке републике Александар Захарченко се иронично захвалио украјинској армији што им доставља оружје. Он је рекао да побуњеници већ пет дана возе војну технику коју су заробили код села Степановка и Дмитровка.

Свакако су охрабрујуће вести да су Немачка и Финска одбиле молбу Кијева да им пошаљу војну помоћ. Фински премијер Александар Стуб је објаснио да помоћ не може да пошаље ни НАТО јер Украјина није чланица тог војног савеза. Иначе, Финска није члан НАТО. У Министарству спољних послова Немачке кажу да њихова влада не планира да у кризно подручје шаље било какво оружје.

Америка, као главни савезник власти у Кијеву, такође није спремна да шаље неко озбиљније оружје, већ су поручили украјинском руководству да имају довољно оружја и технике за ратовање са федералистима. Чак кад би Вашингтон прихватио тражење председника Порошенка да му пошаљу савремено оружје, Американци би онда морали да пошаљу своје људе да из њега пуцају, јер је украјинска војска до сада имала старо совјетско оружје или оно које су производиле руске и украјинске фабрике.

А немачка канцеларка Ангела Меркел допутоваће у суботу, 23. августа у Украјину где ће разговарати са националним и локалним лидерима. За време боравка у Летонији, немачка канцеларка је рекла домаћинима да не очекују да ће на њиховој територији бити размештена база НАТО. Летонци су тражили да се овде отвори база објашњавајући да она треба да их штити од евентуалног руског напада.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version