Naslovna Svijet Lugansk pod granatama

Lugansk pod granatama

0

IAKO se vlasti u Kijevu žale da nemaju dovoljno oružja da pobede federaliste na istoku Ukrajine, u utorak se pucalo iz svih oružja. Ukrajinski artiljerci su gađali pijacu u Lugansku gde je izbio jak požar. Poginulo je više ljudi. Pogođena je i dečija bolnica i zapalilo se jedno njeno krilo. Portparol ukrajinske vojske je rekao da je „jedan deo Luganska oslobođen, dok se u centru grada i dalje odvijaju ulične borbe“.

Taj grad, u kojem je od 500.000 stanovnika ostalo manje od polovine, nema ni vode ni struje. Danas su ukrajinske vlasti saopštile da su u ponedeljk pronašli 15 mrtvih tela izbeglica koji su poginuli kada je artiljerijskom vatrom pogođen njihov autobus.

Rukovodstvo antiterorističke akcije i dalje skriva svoje žrtve. Tako su saopštili da je u minula 24 sata poginuo samo jedan njihov vojnik a 28 je ranjeno. U Kijevu ne govore o žrtvama jer majke mladih mobilisanih vojnika niko ne želi da čuje, pa su one prisiljene da blokiraju puteve u Lavovskoj oblasti.

Predsednik Petar Porošenko tvrdi da je ukrajinska vojska promenila taktiku i sada steže obruč oko Luganska i Donjecka. Obe strane su danas govorile o novim ratnim pobedama. Federalisti su pokazali veliki broj uništenih vojnih vozila i vojne tehnike u mestima udaljenim tridesetak kilometara od Donjecka. Obe strane koriste višecevne bacače „grad“.

Novi premijer samoproglašene Donjecke republike Aleksandar Zaharčenko se ironično zahvalio ukrajinskoj armiji što im dostavlja oružje. On je rekao da pobunjenici već pet dana voze vojnu tehniku koju su zarobili kod sela Stepanovka i Dmitrovka.

Svakako su ohrabrujuće vesti da su Nemačka i Finska odbile molbu Kijeva da im pošalju vojnu pomoć. Finski premijer Aleksandar Stub je objasnio da pomoć ne može da pošalje ni NATO jer Ukrajina nije članica tog vojnog saveza. Inače, Finska nije član NATO. U Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke kažu da njihova vlada ne planira da u krizno područje šalje bilo kakvo oružje.

Amerika, kao glavni saveznik vlasti u Kijevu, takođe nije spremna da šalje neko ozbiljnije oružje, već su poručili ukrajinskom rukovodstvu da imaju dovoljno oružja i tehnike za ratovanje sa federalistima. Čak kad bi Vašington prihvatio traženje predsednika Porošenka da mu pošalju savremeno oružje, Amerikanci bi onda morali da pošalju svoje ljude da iz njega pucaju, jer je ukrajinska vojska do sada imala staro sovjetsko oružje ili ono koje su proizvodile ruske i ukrajinske fabrike.

A nemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće u subotu, 23. avgusta u Ukrajinu gde će razgovarati sa nacionalnim i lokalnim liderima. Za vreme boravka u Letoniji, nemačka kancelarka je rekla domaćinima da ne očekuju da će na njihovoj teritoriji biti razmeštena baza NATO. Letonci su tražili da se ovde otvori baza objašnjavajući da ona treba da ih štiti od eventualnog ruskog napada.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version