SHARE

Јучерашња сцена са Иванових корита изнад Цетиња много више подсећа на државу диктатуре, него на демократију којом се црногорски политичари „диче“. Црна Гора је, ваљда, једина држава на планети у којој полиција силом спречава власнике да уђу у свој посед, који је у цивилизованом свету, светиња. Управо то се већ четврту годину заредом дешава на Ивановим коритима, на велики православни празник Преображење – наоружани полицајци блокирају улаз у црквицу Преображења Господњег, која је власништво Митрополије црногорско-приморске, и спречавају свештенство да обави празнично богослужење.

Како је „Новостима“ рекао парох цетињски Обрен Јовановић, образложење полиције било је „чување јавног реда и мира“. При томе, свештенство није добило никакво писано решење о забрани уласка у цркву.

– Никакво решење нисмо добили, тако да смо се, пошто су нам наоружани полицајци забранили да уђемо у цркву, вратили у Цетиње и у Цетињском манастиру служили свету литургију и благословили грожђе – каже отац Обрен.

Он појашњава да се на Преображење у црквици на Ивановим Коритима увек служило са благословом митрополита Црногорско-приморског, и да се целе године, мимо тог празника, у њој редовно обавља служба свештеника цетињске парохије и Цетињског манастира.

Полиција се умешала у црквена питања због најаве такозване Црногорске православне цркве да ће њени свештеници служити у цркви на Ивановим коритима. У овој организацији тврде да имају једнака права на све црквене објекте у Црној Гори, чији је легални власник Митрополија црногорско-приморска. Због оваквих „аспирација“ ЦПЦ, долазило је и до физичких обрачуна свештенства и грађана, у којима је интервенисала полиција. Јуче ујутру, међутим, испред црквице Преображења Господњег није било ниједног свештеног лица ЦПЦ. Само полицијске униформе.

– Оправдање полиције за ово кршење правног поретка, већ четврту годину за- редом је формулисано као, наводно, спречавање нарушавања јавног реда и мира, а спроводи се тако што се у исту раван стављају законски власници, канонски свештеници и група грађана који отворено промовишу непоштовање закона. Објашњење полиције имало би смисла у изненадним и непредвиђеним ситуацијама које прете да прерасту у сукобе, али то овде није случај – каже Јовановић.

Митрополија црногорско-приморска, зато, како каже Јовановић, сматра да је реч о кршењу правног система и демократских норми од државе.

НИ ЦИГЛА ЗА БОГОМОЉЕ ЦПЦ

Иако је такозвана Црногорска православна црква добила неколико плацева од својих верника и, чак, земљиште од општине Подгорица, за градњу богомоља, до данас нису озидани ни темељи. Тако, у никшићком селу Драговољићи, годинама нема ни обриса нове цркве, у Цетињу и Подгорици такође, ништа није урађено. Из ЦПЦ, међутим, у континуитету позивају државу да им „врати“ богомоље, које су у власништву Митрополије црногорско-приморске.

SHARE

Оставите одговор