Оснивач сајта „Викиликс“ Џулијан Асанж одржаће данас прес конференцију на којој би могао да саопшти да напушта еквадорску амбасаду у Лондону и да се предаје полицији, сазнаје британски „Скај њуз“.

Уколико одлучи да напусти амбасаду Еквадора, од чијих власти је затражио политички азил, оснивач „Викиликса“ биће истог трена ухапшен будући да се испред амбасаде даноноћно налази дежурна полицијска патрола која надгледа то дипломатско здање.

Медији су протеклих дана пренели да Асанж има срчане и проблеме са плућима због чега му је потребно болничко лечење.

„Скај њуз“ преноси и да је Асанж тој медијској кући јуче дао интервјуу током кога је изгледао „веома обесхрабрено“.

„Изгледа да га је напустио борбени дух. Особе које су у његовој близини јасно су ставиле до знања да је веома озбиљан“, преноси „Скај њуз“.

Он сам је потврдио да има срчане проблеме, као и хроничне проблеме са плућима, а бори се и са високим крвним притиском и има проблеме са видом, а све као резултат двогодишњег боравка у еквадорској амбасади.

Асанж (43) је суочен са хапшењем по оптужбама за силовање и сексуално узнемиравање у Шведској, чије власти су у јулу потврдиле и даље остаје на снази налог за његово хапшење.

Две шведске држављанке оптужиле су Асанжа за сексуално узнемиравање, али званична оптужница против њега није подигнута.

Према шведским законима, осумњичени може бити оптужен за извршење кривичног дела тек после испитивања.

Његово изручење траже и САД, које сматрају да је објављивањем на „Викиликсу“ тајни о америчкој политици и дипломатији нанета штета америчкој националној безбедности, због чега Асанж страхује да би Шведска могла да га преда САД.

Leave a Reply