Osnivač sajta „Vikiliks“ Džulijan Asanž održaće danas pres konferenciju na kojoj bi mogao da saopšti da napušta ekvadorsku ambasadu u Londonu i da se predaje policiji, saznaje britanski „Skaj njuz“.

Ukoliko odluči da napusti ambasadu Ekvadora, od čijih vlasti je zatražio politički azil, osnivač „Vikiliksa“ biće istog trena uhapšen budući da se ispred ambasade danonoćno nalazi dežurna policijska patrola koja nadgleda to diplomatsko zdanje.

Mediji su proteklih dana preneli da Asanž ima srčane i probleme sa plućima zbog čega mu je potrebno bolničko lečenje.

„Skaj njuz“ prenosi i da je Asanž toj medijskoj kući juče dao intervjuu tokom koga je izgledao „veoma obeshrabreno“.

„Izgleda da ga je napustio borbeni duh. Osobe koje su u njegovoj blizini jasno su stavile do znanja da je veoma ozbiljan“, prenosi „Skaj njuz“.

On sam je potvrdio da ima srčane probleme, kao i hronične probleme sa plućima, a bori se i sa visokim krvnim pritiskom i ima probleme sa vidom, a sve kao rezultat dvogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi.

Asanž (43) je suočen sa hapšenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije vlasti su u julu potvrdile i dalje ostaje na snazi nalog za njegovo hapšenje.

Dve švedske državljanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog dela tek posle ispitivanja.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na „Vikiliksu“ tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Ostavi poruku