Поводом стогодишњице Церске битке, више од хиљаду људи кренуло је данас из Шапца ка спомен-обележју у Текеришу да би одали пошту церским јунацима.

Организатор овог петог по реду пешачког похода је Удружење грађана Церски марш које је преко друштвених мрежа позвало људе да се придруже манифестацији.

Из Шпаца кренуло око 1.300 учесника Церског марша, а пешачка тура од 38 километара окупила је децу и старе из свих крајева Србије, као и из бивших југословенских република, пренео је РТС.

Колона је, како се наводи, дуга више од километра.

Организатор је позвао све да се придруже манифестацији, која „слави српске јунаке са Цера и својом идејом окупља људе разних култура, нација, политицких и верских опредељења не правећи разлику међу њима“.

„Ово је најмасовнији скуп, баш на стогодишњицу, мали јубилеј и нама пети Церски марш. Дошло је више од 1.300 људи, све ово је било јако напорно организовати али данас кад видите овај број младих људи који су кренули да одају пошту нашим славним прецима то заиста мора да вас испуни неком посебном снагом и енергијом“, рекао је председник удружења Божидар Катић, преноси РТС.

Саобраћај на регионалном путу од Шапца ка Текеришу је успорен.

Централна државна церемонија обележавања 100 година од Церске битке биће одржана у уторак у спомен – комплексу Церска битка у Текеришу код Лознице.

Церемонију ће предводити премијер Србије Александар Вучић.

Ударни део Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. август 1914. године, а окончана је као прва велика савезничка победа у Првом светском рату – коју је извојевала српска војска,

Широм Европе тада се пронео глас да је „малена“ Србија успела да порази аустроугарске трупе“.

Leave a Reply