СЕДМОМ победом у припремним утакмицама за Светски куп у Шпанији, кошаркаши Србије освојили су “Трофеј Београда 2014”. Пред скоро 13.000 гледалаца у “Арени”, наш национални тим у завршници је стигао до убедљивог тријумфа над Турском (79:64) и најавио да би могао да остави дубок траг и на планетарном шампионату.

Без Теодосића, Недовића и Крстића, који се само лагано загревао и симболично ушао на терен 26 секунди пре краја меча, српски репрезентативци ослонили су се на одбрану и тимску игру у нападу. У одсуству главних полуга, па и њихових првих замена које су доста времена мировале на клупи (Бјелица, Мицов, Богдановић), играчи као што су Јовић, Калинић и Катић показали су да у Ђорђевићевом систему могу успешно да одраде посао.

Ни чињеница да у тиму Турске нема Туркоглуа, Иљасове и Кантера, није покварила утисак о хладнокрвно доследној игри “орлова”, посебно оних са скромним фондом часова летења у националном дресу. Тренутке када су главну реч водиле карте које обично остају ван шпила препознала је и београдска публика, гласним аплаузима упућеним Јовићу и Калинићу.

Наравно, за победу против тима који је пре доласка у нашу престоницу озбиљно намучио Шпанце на њиховом терену, било је неопходно да радну униформу навуку и они од којих се очекује још више.

– Играј Богдане – довикивао је селектор Ђорђевић са клупе Богдановићу, а исту поруку могао је да пошаље и Бјелици, Мицову, Радуљици…

Бјелица је на прави начин разумео Салетову љутњу и са две тројке погурао привремено заглављену Србију (51:42), али су Турци намирисали тренутну слабост ривала и последњу утакмицу “Трофеја Београда” учинили неизвесном скоро до самог краја. Онда је Богдановић почео да игра… Закуцавање и две предивне параболе испаљене далеко од линије за три поена претвориле су победничку жељу Турске у нервозу. Тренер Атаман најпре је због приговора зарадио техничку грешку, а потом из протеста променио комплетну петорку.

Када је из игре изводио Богдановића да би новајлији Милисављевићу поклонио успомену за цео живот, Ђорђевић је поздравио “меч винера”. Ништа није рекао, али су мисли биле довољно гласне: “То је оно што би требало да радиш у Шпанији”. До почетка Светског купа остало је 13 дана и још две припремне утакмице са Новим Зеландом у Вршцу и Београду.

СРБИЈА – ТУРСКА 79:64
КОМБАНК арена. Гледалаца: 12.768. Судије: Јурас, Глишић, Николић.
СРБИЈА: Мицов 4, Милисављевић, Богдановић 13 (3-2 за два, 3-2 за три), Бјелица 9 (6 ск), Марковић 12 (6-5 за два, 4 ас), Калинић 5, Крстић, Радуљица 12 (7-3 за два, 5 ск), Катић 13 (8-5 за два), Штимац, Симоновић 1, Митровић 4, Бирчевић 2, Јовић 4.
ТУРСКА: Балбај, Гулер 4, Ермиш 8, Хершек 2, Прелџић 6, Саваш 7, Гонлум 2, Арслан 1, Ашик 9, Акјол 11, Алдемир 4, Махмутоглу 3, Осман 7.
По четвртинама: 23:17, 16:14, 18:19, 22:14.

МАРКОВИЋ МВП ФИНАЛА
СТЕФАН Марковић добио је трофеј намењен најкориснијем играчу финалне утакмице.
– Одиграли смо праву такмичарску утакмицу, добро је што смо победили после егал завршнице. Надам се да ће нам се Крстић и Теодосић прикључити у раду, како бисмо се што боље уиграли до одласка у Шпанију – каже Марковић.

Leave a Reply