Ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski Petar Porošenko uskoro bi trebalo da se sretnu u Minsku. Sa njima se dogovarao o tom susretu domaćin Aleksandar Lukašenko. Vladimir Putin je potvrdio Lukašenku u telefonskom razgovoru spremnost da se sretne sa Porošenkom i razgovara o tome kako da se zaustavi krvoproliće na istoku Ukrajine, ali i o ekonomskim odnosima Rusije i Ukrajine. U administraciji Porošenka kažu da „razmatraju predlog“. Predsednikov savetnik Jurij Lucenko ističe da su pregovori ipak bolji od rata.

I u telefonskom razgovoru, koji je ruski predsednik imao sa predsednikom Evropske komisije Barozom, bilo je reči o sprovođenju konsultacija Putina i Porošenka o gasu kao i o stabilizaciji situacije u Ukrajini. Porošenko će se sigurno o Minsku posavetovati sa mentorima u Vašingtonu, pa ako mu oni kažu okej, onda će se dogovoriti datum susreta. Posle pobede na predsedničkim izborima u maju, Porošenko je izjavljivao da želi da se što pre sretne sa Putinom. U Moskvi za sada ne komentarišu najavu susreta, ali je dovoljno to što je Putin na Krimu u četvrtak izjavio da je spreman da učini sve što može da se zaustavi krvoproliće u Ukrajini.

Na sastanku u Minsku, pored Putina i Porošenka bi trebalo da budu i domaćin Lukašenko, kao i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Putin i Nazarbajev su za to da se u Minsk pozovu predstavnici EU i SAD. Do sada su se Porošenko i Putin sreli samo jednom početkom juna u Francuskoj, na godišnjici desanta saveznika u Normandiji.

– Pre ili kasnije Porošenko mora sesti za pregovarački sto, jer je i Belorusija zabrinuta da na naše tržište preko Ukrajine ne krene roba iz EU i napravi nam probleme – kazao je Lukašenko.

EVROPI SMETAJU SANKCIJE

Mnogi lideri evropskih zemalja hteli bi da izađu iz složene situacije koju su donele sankcije. – Nedavno sam razgovarao sa predsednikom Francuske Olandom i video sam po raspoloženju da sankcije štete našoj saradnji – kazao je Putin.

Ostavi poruku