SHARE

Руски председник Владимир Путин и украјински Петар Порошенко ускоро би требало да се сретну у Минску. Са њима се договарао о том сусрету домаћин Александар Лукашенко. Владимир Путин је потврдио Лукашенку у телефонском разговору спремност да се сретне са Порошенком и разговара о томе како да се заустави крвопролиће на истоку Украјине, али и о економским односима Русије и Украјине. У администрацији Порошенка кажу да „разматрају предлог“. Председников саветник Јуриј Луценко истиче да су преговори ипак бољи од рата.

И у телефонском разговору, који је руски председник имао са председником Европске комисије Барозом, било је речи о спровођењу консултација Путина и Порошенка о гасу као и о стабилизацији ситуације у Украјини. Порошенко ће се сигурно о Минску посаветовати са менторима у Вашингтону, па ако му они кажу океј, онда ће се договорити датум сусрета. После победе на председничким изборима у мају, Порошенко је изјављивао да жели да се што пре сретне са Путином. У Москви за сада не коментаришу најаву сусрета, али је довољно то што је Путин на Криму у четвртак изјавио да је спреман да учини све што може да се заустави крвопролиће у Украјини.

На састанку у Минску, поред Путина и Порошенка би требало да буду и домаћин Лукашенко, као и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев. Путин и Назарбајев су за то да се у Минск позову представници ЕУ и САД. До сада су се Порошенко и Путин срели само једном почетком јуна у Француској, на годишњици десанта савезника у Нормандији.

– Пре или касније Порошенко мора сести за преговарачки сто, јер је и Белорусија забринута да на наше тржиште преко Украјине не крене роба из ЕУ и направи нам проблеме – казао је Лукашенко.

ЕВРОПИ СМЕТАЈУ САНКЦИЈЕ

Многи лидери европских земаља хтели би да изађу из сложене ситуације коју су донеле санкције. – Недавно сам разговарао са председником Француске Оландом и видео сам по расположењу да санкције штете нашој сарадњи – казао је Путин.

SHARE

Оставите одговор