Први камиони КАМАЗ 16 из руског конвоја хуманитарне помоћи за југоисточну Украјину стигли су на гранични прелаз између Русије и региона Доњецка, јавио је данас дописник агенције Итар-Тас с са лица мјеста.

Конвој се и даље налази на руској територији и нема информације када би могао прећи границу.

Царина неће обавити контролу камиона на њиховој садашњој локацији, а то је локална аутобуска компанија, изјавио је представник превозника који организује транспорт хуманитарне помоћи. Возачи камиона су закључали камионе и отишли да се одморе. Представници Међународног комитета Црвеног крста ће пратити конвој.

У конвоју се налази око 270 камиона КАМАЗ са храном, храном за бебе, водом, лијековима и агрегатима. Укупна тежина је 1.856, 3 тоне.

Прије него што су камиони кренули ка граници представници Црвеног крста су насумично прегледали камионе.

Граничари и цариници на руско-украјинској граници су се договорили да преконтролишу прву групу камиона из руског конвоја, саопштио је данас Црвени крст који треба да прати камионе, наводи Ројтерс.

Црвени крст је, такође, казао да чека да добије безбједносне гаранције од сукобљених страна у источној Украјини да би конвој могао наставити пут.

Украјина је званично признала садржај руског конвоја намијењеног грађанима источне Украјине као хуманитарну помоћ, саопштено је на вебсајту украјинске владе.

„У складу са Члановима 4 и 5 украјинског закона о хуманитарној помоћи и имајући у виду иницијативу председника Петра Порошенка о прихватању хуманитарне помоћи у оквирима међународне хуманитарне мисије под надзором Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК), прихватамо пошиљку као хуманитарну помоћ“, наводи се у саопштењу, а пренијела је агенција РИА Новости.

Указ којим се садржај руског конвоја признаје као хуманитарна помоћ потписала је украјинска министарка за социјална питања Људмила Денисова.

Том Министарству је претходно достављена листа артикала који се налазе у 280 руских камиона, а које је потписао шеф регионалне делегације МКЦК Паскал Кутат

Leave a Reply