Украјинска десничарска организација Десни сектор је данас запретила да ће њихови наоружани припадници преплавити улице Кијева уколико власти не ослободе све њихове чланове и одустану од њиховог кривичног гоњења.

Лидер Десног сектора Дмитро Јарош и командант добровољачког одреда те организације Андреј Стемпицки су у саопштењу објављеном на сајту Десног сектора оптужили полицију да је „анти-украјинска“, пренијела је „Раша тудеј“.

Они су оптужили украјинског министар унутрашњих послова Владимира Јевдокимова да предводи „криминалну полицијску групу марионета Русије и сепаратиста“.

Десни сектор је такође осудио „незаконита притварања, хапшења, пребијања и одузимање оружја заплијењених током борбе“, која над борцима добровољачког батаљона Десног сектора, формираног са намјером да се бори против проруских снага на истоку земље, врши украјинско Министарство унутрашњих послова.

Та ултранационалистичка организација је такође позвала предсједника државе Петра Порошенка да смијени Јевдокимова и његове људе, као и да против њих покрене истрагу „због њихових криминалних активности“.

Кад је ријеч о притвореним члановима Десног сектора, сви они треба да буду пуштени на слободу, а оптужбе против њих повучене, истакао је Јарош.

„Уколико наши захтјеви не буду испуњени у току 48 сати, бићемо присиљени да сазовемо све наше јединице, започнемо општу мобилизацију резервних батаљона и покренемо марш на Кијев, тражећи хитну реформу Министарства унутрашњих послова. Снаге Десног сектора ће марширати под пуном опремом“, наводи се у саопштењу.

Leave a Reply