SHARE

У сукобу у источној Украјини Срби се боре на страни проруских снага самопроглашених република Доњецка и Луганска, али ратују и за рачун власти у Кијеву. Нови удар „Србина на Србина“ бизарна је последица учешћа наших држављана у сукобима широм света, где одлазе ради идеала и авантуре, али много чешће због новца и пљачке. Службе безбедности процењују да на овом жаришту активно учествује неколико десетина наших грађана, али би број српских ратника могао лако да се увећа.

Хапшење двојице српских плаћеника на украјинској страни, које још није званично потврђено, даје основа за сумњу да у редовима трупа лојалних Кијеву има још наших држављана. Заробљени ратници, како се спекулише, ухапшени су у близини Доњецка, а у борбеним дејствима учествовали су више месеци.

Који је био формални статус и ранг двојице Срба плаћеника засада није познато, али се сумња да је реч о снајперистима, или артиљерцима специјализованим за ручне противоклопне ракетне бацаче. У ратовима попут украјинског, борци овог типа су најцењенији и плаћени су и по 10.000, 15.000 долара месечно.

Српски „пси рата“ на страни власти у Кијеву у вишемесечном су сукобу са проруским снагама у источној Украјини, међу којима је и двадесетак њихових сународника. Реч је о припадницима „Српског четничког покрета“ који предводи Крушевљанин Братислав Живковић. У Украјину су стигли у марту, а пут их је, преко Крима, довео до Доњецке области. Они ратују у саставу одреда „Јован Шевић“, а њихов највећи успех је недавна акција уништења два украјинска тенка.

Људи из овог одреда истичу да они нису плаћеници, већ добровољци који су у Украјину дошли да „подрже православну браћу“ и одуже дуг Русима за помоћ у ратовима у Босни и на Косову.

– Нико од нас није у Украјину отишао због новца – каже, за „Новости“, Здравко Пешић, члан одреда „Јован Шевић“, који се после 40 дана ратовања недавно вратио из Доњецке области. – Ратујемо због браће Руса који су са нама крварили на Косову. Тренутно је тамо двадесетак бораца из Србије. Наш одред учествује у борбеним акцијама, а имали смо и рањених. Тројица наших бораца лакше су рањена у окршајима у близини аеродрома у Луганску, а двојица на путу за Доњецк.

Пешић наглашава да Срби који ратују са проруским снагама носе маскирне униформе, четничке и руске ознаке. Тврди да су на терену права војска – дисциплинована и поуздана.

Учешће грађана Србије на обе стране у рату у Украјини могло би да угрози и међународну позицију Србије. Београд формално подржава целовитост Украјине али и поуздан је партнер Москви. Организован одлазак Срба у рат сигурно не би користио односима са обе државе.

Учешће Срба у рату у Украјини нимало не чуди бившег службеника Службе државне безбедности Божидара Спасића, који каже да је реч о плаћеним „псима рата“. Они припадају кругу људи са ових простора који већ годинама ратују у Авганистану, Ираку, афричким земљама, Сирији…

– У Украјини се води плаћенички рат у коме учествују борци са свих страна света – објашњава Спасић. – Ретки су они који тамо одлазе из идеала. Основни мотив је зарада и пљачка. Плата борца у Ираку је 9.000 долара, у Украјини нешто мања. Међународне екипе обављају најпрљавије послове. Тамо се смењују у ротацијама које трају од 30 до 90 дана, а путују преко агенција и организација које негују везе са тамошњим групама.

У туђим ратовима најчешће учествују наши држављани који су војнички занат испекли у сукобима у бившој Југославији. Они имају велико војничко знање и радо су виђени код страних „послодаваца“.

НЕ УГРОЖАВАМО СВОЈУ ЗЕМЉУ

Србија не мора да се брине због нас. Нисмо терористи, не чинимо злочине. Државу никада не бисмо угрозили, нити обрукали – поручују Срби који се боре на страни проруских снага у источној Украјини. Кажу да се не боје најава доношења закона који ће забрањивати учешће наших држављана у ратним сукобима у иностранству.

– Знамо зашто ратујемо и то не може нико да нам забрани. У Србији нам се прети и вређани смо, али у Русији нас због тога поштују – каже Здравко Пешић, припадник одреда „Јован Шевић“.

SHARE

Оставите одговор