NATO користи појам „руска претња“ само да би доказао да је та војни савез неопходан, изјавио је руски изасланик у NATO Александер Грушко агенцији Итар-Тасс.

„NATO схвата да Русија није претња за његове чланице и уопштено говорећи на Истоку не постоји нико од кога треба штитити савезнике. Али претња оправдава јачање источног крила, развијање војног присуства у централној и источној Европи, у водама Балтика, Медитерана и Црног мора и интензивирање маневара дуж руских граница“, објаснио је он.

Грушко је, такође, рекао да ниједан стабилизациони пројекат NATO није био успјешан.

„Истина је да ниједан стабилизациони пројекат NATO није био успјешан. Шта је тај савез постигао? Распад Југославије, распад Либије или гушење Ирака који су напали међународни терористи? Кампања у Авганистану ће ускоро бити завршена, а да циљ стабилизовања ситуације у тој земљи није остварен“, казао је он.

Грушко је истакао да многи експерти, па и они у самом NATO, јасно виде да амбиције NATO да буде глобални лидер нису реалне и да тај савез као инструмент хладног рата не испуњава нове безбједносне критеријуме који захтјевају нове приступе, а не употребу војне силе за хуманитарне интервенције или промјене режима.

„Све се мијења и зато NATO у међународним питањима вјероватно неће важити за ‘извор политичког легитимитета’, како то воли да каже генерални секретар NATO Андерс Фог Расмусен“, закључио је Грушко.

Leave a Reply