У Бијељини је данас свечано отворена обновљена Султан Сулејманова Атик џамија, највећа и најстарија у овом граду.

На отварању, којем је присуствовало око 3.000 вјерника Бијељине, Тузле, Зенице, Сарајева, Зворника, Сребренице, као и оних који су дошли из иностранства, уприличен је пригодан духовно-културни програм.

Муфтија тузлански Вахид Фазловић рекао је на отварању да је ово велики дан, како за тузланско муфтијство, тако и за Меџлис Исламске вјерске заједнице Бијељина.

„Отварамо свечано једну од наших најзначајнијих џамија у овом дијелу БиХ. Сваки муслиман из овог града и са ширег подручја његује велико поштовање према овом духовном храму“, рекао је Фазловић.

Он је захвалио свима који су помогли изградњу џамије, као и онима који су дошли да увеличају овај скуп.

Гост на отварању Атик џамије био је и амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај који је рекао да је данашњи догађај изванредан примјер мултикултуралности на овом подручју.

„Ово је добар примјер напора који су уложили градски званичници и ријасет Исламске заједнице како би се у овом граду и у ширем подручју ојачао мултикултурални дијалог и развијала сарадња у сваком погледу“, рекао је турски амбасадор у БиХ.

Он је истакао да је његова прва посјета изван Сарајева данас управо посјета Бијељини, граду који га је гостољубиво дочекао.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да данашњи чин представља примјер демократије, поштивања људских права и равноправности свих који живе у овом граду.

„Бијељина се залаже да сви људи који у њој живе, без обзира којој вјероисповијести припадају, живе једнако“, рекао је Мићић и додао да би Бијељина требало да буде примјер и другим градовима у БиХ како би и они обновили вјерске објекте – и православне, и католичке, и исламске.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић захвалио је градској управи и градоначелнику Бијељине и одао му, како каже, посебно признање за помоћ у свему што је Меџлис Исламске заједнице Бијељина од 1997. године успио да уради у овом граду.

Обнова Атик џамије у центру Бијељине почела је 2002. године, а у функцију је стављена 2005. До данас, када је свечано проглашена отвореном, извођени су додатни радови на изградњи помоћних објеката око џамије.

У обнови џамије учествовали су многи појединци, удружења, институције.

Свечаности у Бијељини присуствовали су потредсједник Народне скупштине Републике Српске Рамиз Салкић, делегација турске Амбасаде у БиХ, званичници Исламске заједнице у БиХ, муфтије из иностранства, руководство града Бијељина, велики број Бијељинаца из дијаспоре и вјерника из цијеле БиХ.

Скуп од око 3.000 људи у центру града обезбјеђивала је полиција Центра јавне безбједности Бијељина.

Leave a Reply