ВЕЋИНА грађана Србије који ратују на обе стране у сукобима у Украјини и њихов војнички ангажман у овој земљи потпуна је енигма за државне органе Србије. Иако у жаришта Доњецка и Луганска стижу сумњивим каналима, борци из Србије су пред нашим законима потпуно чисти, па у случају заробљавања или рањавања имају право и на помоћ наших амбасада.

Питање званичног статуса грађана Србије и односа државе према њима отворено је после вести о заробљавању тројице Срба, од којих су двојица ратовала на страни званичног Кијева, док је један сународник ухапшен као борац проруских снага. Ниједна од ових информација није званично потврђена, иако се спекулише да у грађанском рату у Украјини има не само заробљених, већ и рањених држављана Србије.

Како нам је незванично речено у Министарству спољних послова Србије, наша амбасада у Украјини није имала захтеве за помоћ наших држављана.

– Генерална је пракса да свако ко има наш пасош, чак и ако је учесник сукоба у другој држави, има право да се обрати за помоћ нашој дипломатској мрежи, уколико се нађе у било каквој невољи. Њему у том случају следује пакет конзуларне помоћи, која подразумева правну, здравствену и административну помоћ – речено је „Новостима“ у МСП.

У круговима блиским организацији Српски четнички покрет коју предводи Крушевљанин Братислав Живковић већ недељама се говори о извесном Дејану Мишковићу, који је као члан милиције Доњецке Народне Републике са 20 сабораца још крајем прошлог месеца пао у руке украјинске војске. Једини позудани траг до њега који се појавио у међувремену, јесте групна фотографија снимљена у заробљеништву.

Ово није први Мишковићев излазак пред објектив. Друштвеним мрежама претходно се проширила његова фотографија на којој позира пред изгорелим украјинским тенком, али и снимак направљен приликом борби у околини села Степановка. На њему је забележен разговор са Србином током кога он на изузетно лошем руском језику објашњава зашто је дошао у Украјину, каже да се зове Деки и да је из Војводине. На свим снимцима Мишковић је наоружан снајперском пушком.

Никаквих информација још нема ни о двојици Срба који су на истоку Украјине ратовали на другој страни фронта, и које су заробиле проруске снаге. Њихово оружје, наводно, више месеци је пуцало за владајући режим у Кијеву. Приоцењује се да је највероватније реч о „псима рата“, који се за новац боре против проруских снага.

Да грађани Србије учествују у грађанском рату у Украјини на обе стране признао је у петак и Александар Кравченко председник организације Косовски фронт, чије се присталице, такође, на истоку Украјине.

– На украјинској страни има држављана Србије, али реч је о другим народима. Срби се боре само на страни Руса – каже Кравченко и наводи да је на ратишту тренутно око стотину Срба.

БОРЦИ КАО ТУРИСТИ

ДА српски ратници у Украјини у случају заточеништва или рањавања уживају права као и сви остали грађани Србије сматра и адвокат и стручњак за безбедност Божо Прелевић. Он каже да они имају право на потпуну заштиту земље чији су држављани.

– Уколико су они као учесници у Украјини извршили кривично дело, поступак би морала да иницира та земља. Наш грађанин одговоран је пред домаћим правосуђем и за дела која је извршио у иностранству – објашњава Прелевић. – У супротном, држава према њему мора да се односи на исти начин као према угроженом туристи, раднику или путнику.

Leave a Reply