Насловна Регион Хрватска шаље Украјини хеликоптере за борбу са Русијом!

Хрватска шаље Украјини хеликоптере за борбу са Русијом!

0

ИЗ Министарства одбране САД у Загреб стигло питање да ли би Хрватска заменила своје транспортне хеликоптере Mi 8 MTV за „блек хок“, а хрватски хеликоптери би затим били послати украјинској војсци.

Хрватска војска склопила је договор с војском САД о уступању хеликоптера војсци Украјине.

Хрватски министар одбране Анте Котромановић и начелник генералштаба генерал Драго Ловрић разговарали су у четвртак у Загребу с представницима америчког Конгреса на челу с Харолдом Роџерсом, председавајућим Конгресног одбора за расподелу савезних финансијских средстава.

Ратно ваздухопловство Хрватске има 14 хеликоптера Mi 8 MTV и десет хеликоптера Mi 117 Sh. Реч је о Одбору који одобрава предлоге Пентагона о војној помоћи савезничким земљама. Једна од тема разговора било је и опремање Хрватске војске америчким транспортним хеликоптерима “блек хок”, пише “Јутарњи.хр”.

Реч је о иницијативи коју је министар Котромановић покренуо пре неколико месеци у разговору с америчким потпредседником Џоом Бајденом.

Тада је разматрана могућност да Хрватска од Националне гарде Минесоте купи хеликоптере старе 7-8 година. У међувремену је из Министарства одбране САД у Загреб стигло питање да ли би Хрватска заменила своје транспортне хеликоптере Ми 8 МТВ за “блек хок”, а хрватски хеликоптери би потом били послати украјинској војсци.

Хрватске војне званичнике понуда је заинтересовала јер би тако могли да набаве половне хеликоптере новије производње.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version