ИЗ Министарства одбране САД у Загреб стигло питање да ли би Хрватска заменила своје транспортне хеликоптере Mi 8 MTV за „блек хок“, а хрватски хеликоптери би затим били послати украјинској војсци.

Хрватска војска склопила је договор с војском САД о уступању хеликоптера војсци Украјине.

Хрватски министар одбране Анте Котромановић и начелник генералштаба генерал Драго Ловрић разговарали су у четвртак у Загребу с представницима америчког Конгреса на челу с Харолдом Роџерсом, председавајућим Конгресног одбора за расподелу савезних финансијских средстава.

Ратно ваздухопловство Хрватске има 14 хеликоптера Mi 8 MTV и десет хеликоптера Mi 117 Sh. Реч је о Одбору који одобрава предлоге Пентагона о војној помоћи савезничким земљама. Једна од тема разговора било је и опремање Хрватске војске америчким транспортним хеликоптерима “блек хок”, пише “Јутарњи.хр”.

Реч је о иницијативи коју је министар Котромановић покренуо пре неколико месеци у разговору с америчким потпредседником Џоом Бајденом.

Тада је разматрана могућност да Хрватска од Националне гарде Минесоте купи хеликоптере старе 7-8 година. У међувремену је из Министарства одбране САД у Загреб стигло питање да ли би Хрватска заменила своје транспортне хеликоптере Ми 8 МТВ за “блек хок”, а хрватски хеликоптери би потом били послати украјинској војсци.

Хрватске војне званичнике понуда је заинтересовала јер би тако могли да набаве половне хеликоптере новије производње.

Leave a Reply