IZ Ministarstva odbrane SAD u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za „blek hok“, a hrvatski helikopteri bi zatim bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatska vojska sklopila je dogovor s vojskom SAD o ustupanju helikoptera vojsci Ukrajine.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i načelnik generalštaba general Drago Lovrić razgovarali su u četvrtak u Zagrebu s predstavnicima američkog Kongresa na čelu s Haroldom Rodžersom, predsedavajućim Kongresnog odbora za raspodelu saveznih finansijskih sredstava.

Ratno vazduhoplovstvo Hrvatske ima 14 helikoptera Mi 8 MTV i deset helikoptera Mi 117 Sh. Reč je o Odboru koji odobrava predloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama. Jedna od tema razgovora bilo je i opremanje Hrvatske vojske američkim transportnim helikopterima “blek hok”, piše “Jutarnji.hr”.

Reč je o inicijativi koju je ministar Kotromanović pokrenuo pre nekoliko meseci u razgovoru s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom.

Tada je razmatrana mogućnost da Hrvatska od Nacionalne garde Minesote kupi helikoptere stare 7-8 godina. U međuvremenu je iz Ministarstva odbrane SAD u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za “blek hok”, a hrvatski helikopteri bi potom bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatske vojne zvaničnike ponuda je zainteresovala jer bi tako mogli da nabave polovne helikoptere novije proizvodnje.

Ostavi poruku