Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да покретање истраге о приватизацији Нафтне индустрије Србије /НИС/ представља „потпуно изненађење“, које је изазвало негативан одјек у руским медијима.

„Отварање истраге изазвало је широки и, што не кријем, негативан одјек у руским медијима. Уз то је потребно узимати у обзир позитивно усмерење Руса према Србима и дугу историју конструктивне сарадње Русије и Србије. Углед Србије и Срба у Русији је висок“, навео је Чепурин.

Он је за „Политику“ рекао да одлука о истрази приватизације НИС-а представља изненађење и за јавност и за руског сувласника „Гаспромњефт“.

„Зашто управо српско-руска компанија? Зашто након пет година од приватизације? Зашто управо сада? `Гаспромњефт` беспрјекорно поштује све договоре. Они су транспарентни. Све је отворено“, истакао је Чепурин, напомињући да се то „не може рећи о неким другим споразумима са компанијама других земаља“.

Према његовим ријечима, НИС пуни државни буџет Србије са више од 14 процената, што износи око 1,2 милијарде евра и данас је најуспјешније предузеће у земљи.

Руски амбасадор каже да се, према његовим сазнањима, истрага не односи на руску страну, да не доводи у питање договоре са Русијом и не тиче се директно менаџера компаније.

Чепурин је додао да не зна да ли је премијер Србије Александар Вучић у разговорима са руским званичницима успио да „умири руску страну“ у вези са истрагом НИС-а.

Упитан под којим околностима би истрага, ипак, могла да поквари односе Србије и Русије, Чепурин је рекао да „нема никаквих разумних разлога да се сарадња доведе у питање ако се ради у свом, односно српском и руском интересу, а не у још нечијем интересу“.

Раније је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић формирао специјални истражни тим који ће испитати све чињенице и околности у вези са приватизацијом НИС-а.

НИС је приватизован крајем 2008. године тако што је власник 51 одсто акција компаније постао руски „Гаспромњефт“.

Leave a Reply