SHARE

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић нашао се под лупом америчких обавјештајаца и безбједносних агенција због недавних поступака и изјава у којима је величао панисламистичке идеје и покрете, пише “Прес Република Српска”.

Изетбеговићево понашање амерички обавјештајци прате од краја јула, односно када је почео да оштро осуђује америчку подршку израелској антитерористичкој акцији у Појасу Газе и отворено запријетио САД и осталим “западњацима” да ће “реаговати како треба онда када муслимани у свијету буду довољно јаки”, наводи “Прес”.

Позивајући се на одлично обавијештене изворе, лист пише да је америчко стављање Изетбеговића на листу “безбједносно интересантних” исламских и вјерских лидера додатно појачано његовим недавним хвалоспјевима на рачун новог турског предсједника Тајипа Ердогана.

Америчке тајне службе, посебно ЦИА и НСА, активније него икад почеле су да разматрају и пријетње које за америчку безбједност и интересе представљају радикални исламисти са Балкана, прије свега, они из БиХ, тврде саговорници “Преса”

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић потврдио је да недавне изјаве и поступци Изетбеговића нису остали непримијећени у САД.

Кесић је навео да се Изетбеговићеве изјаве директно супростављају интересима САД, посебно онима који се повезују са ситуацијом у Израелу, а да се такво понашање у Вашингтону сматра озбиљним упозорењем да у БиХ постоји процес радилкализације муслимана који може да угрози америчке интересе у Европи.

Аналитичар Џевад Галијашевић тврди да није искључено да ће Американци, због страха од радикализма, учинити све да Изетбеговића смијене са функције члана Предсједништва БиХ.

SHARE

Оставите одговор