Тридесетогодишња Елизабет Холмс постала је најмлађа милијардерка на свету. До богатства је дошла властитим трудом и залагањем, пратећи кораке Стива Џобса и Била Гејтса. Она је померила границе у здравственој индустрији и медицинској технологији, пише „Fortune“.

Елизабет Холмс је 2003. године, са само 19 година, основала компанију „Theranos“ која се бави тестирањем крви, чиме полако, али сигурно улази на тржиште великих џинова попут „Laboratory Corp of America“ и „Quest Diagnostics“.

„Theranos“ се од осталих разликује по томе што има јефтиније услуге, а осим тога налази се много брже добијају. Кључ успеха је чињеница што из једне извађене капи крви из јагодице прста раде и до 70 тестова, а остале лабораторије ограничене су на тек 40 тестова.

Осим тога, њихове услуге су далеко јефтиније. Крвна слика, ниво холестерола и гвожђа кошта око девет долара. Холмс верује како је приступ доступним информацијама о здрављу у што краћем времену основно људско и цивилно право.

„Не желим да правим постепене промене у технологији. Желим да створим једну нову технологију која може помоћи човечанству у целости, без обзира на географију, етничку припадност, доб или пол“, рекла је Елизабет на почетку своје каријере.

Елизабет каже да се не води новцем, а што се медијске заступљености тиче довољно је рећи да чак нема ни налог на Википедији, већ се само спомиње у оквиру чланка о компанији.

Десет година је стрпљиво сакупљала новац и усавршавала своје технологије. Колико год јој је био потребан новац, одбила је много понуђача, јер је, како каже, многим инвеститорима био битан само брз повраћај новца.

Занимљиво је да је као дете желела да буде лекарка, али никако није могла да поднесе крв. Чињеница да мора да вади крв из вене била јој је најстрашнија помисао.

Елизабет је „Theranos“ основала са само 19 година. Студирала је хемијски инжењеринг на Станфорду и од факултета је одустала на другој години како би се посветила послу. Новац намењен школовању уложила је у компанију која данас запошљава 500 људи и у коју су досад инвеститори уложили око 400 милиона долара.

Процењује се да „Theranos“ тренутно вреди девет милијарди долара, а с обзиром на то да Елизабет држи више од 50 одсто власништва, вредност њеног удела већа је од 4,5 милијарде долара.

„У врло раној доби сам почела да верујем како је приватни бизнис вероватно највећа шанса да постанеш утицајан, јер само тако можеш да направиш промену у свету“, истакла је Елизабет.

„Theranos“ је власник 186 патената широм света, а Холмс сувласница 82 патента у САД-у и још 189 страних патената.

Leave a Reply