Istrage koje su otvorene protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca i Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petra Kovačevića pokazuju da Tužilaštvo BiH vrši teror nad institucijama kojima rukovode direktori Srbi, istakli su zvaničnici RS u institucijama BiH.

Protiv Zupca je podignuta optužnica zato što nije angažovao specijalnu jedinicu SIPA tokom demonstracija u Sarajevu u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, iako za to nije imao nalog Tužilaštva BiH, bez kojeg nije mogao postupati. Po identičnom scenariju ove sedmice u utorak je otvorena istraga i protiv Kovačevića, samo zato što je Agencija na čijem je čelu pokušala da obavi kontrolu u Tužilaštvu BiH koja se tiče zaštite ličnih podataka. Tužilaštvo BiH je u dva navrata onemogućilo inspekciju, a dan prije nego što je najavljena nova Kovačević je pozvan na saslušanje najprije u svojstvu svjedoka, a zatim i kao osumnjičeni za zloupotrebu položaja.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da se radi o teroru i odmazdi koje sprovodi Tužilaštvo BiH.

– Tužilaštvo BiH sprovodi teror nad institucijama kojima rukovode Srbi. Otvaranjem istrage protiv Kovačevića ponovo se vrši odmazda za profesionalizam u obavljanju zakonom predviđenih poslova u institucijama BiH – navela je Majkićeva i upitala zbog čega se Tužilaštvo BiH plaši inspekcije koju sprovodi Agencija za zaštitu ličnih podataka kao ovlašćena institucija koja je kontrolu sprovela bez problema u 15 drugih tužilaštava.

Ostavi poruku