Насловна Свијет Руски конвој ушао у Украјину

Руски конвој ушао у Украјину

0

Руска оклопна возила и војни камиони прешли су око 22 часа по локалном времену границу са Украјином, јавља британски „Телеграф“.

Новинар британског листа је извјестио да је конвој од око 270 руских камиона прешао из Русије у Украјину недалеко од града Доњецка.

Русија је раније у четвртак позвала на хитни прекид ватре у Украјини како би се осигурала безбједност хуманитарне мисије достављања помоћи становништву на југоистоку те земље.

Руско Министарство спољних послова „позвало је стране у сукобу да хитно обезбеде режим прекида ватре“ како би се омогућило достављање хуманитарсне помоћи становништву на југоистоку Украјине“, наводи се у саопштењу тог министарства.

Министарство је оцјенило да је ситуација у тој области Украјине „веома тешка“ због свакодневних сукоба и позвало двије стране да „покажу политичку вољу у овом одлучујућем тренутку да се катастрофална ситуација, у којој се налази локално становништво, смири“.

„Прекид ватре неопходан је за осигуравање безбједности хуманитарне мисије“, додало је руско министарство.

Руску помоћ надгледа Црвени крст

 Пријем и дистрибуцију руске хуманитарне помоћи у самопрокламовану Доњецку Народну Републику (ДНР) надгледаће Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК), саопштила је данас прес служба ДНР.

Премијер ДНР Александар Захарченко је изјавио како је пријем хуманитарне помоћи постао могућ након консултација са делегацијама МКЦК у Русији, Бјелорусији и Молдавији, преноси Итар Тас.

Захарченко је изразио наду да ће дистрибуција помоћи бити транспарентна колико год је то могуће, додајући да је ће је надзирати и комисија ДНР, у којој ће, осим званичника владе те самопрокламоване републике, бити и посланици новоросијског парламента и представници организација Народни фронт Новоросије и Фондација донбаске заједнице.

Конвој је напустио регион Москве у уторак са више од 1.800 тона помоћи, укључујући медицинску опрему, храну за бебе, вреће за спавање и електричне генераторе.

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version