Ruska oklopna vozila i vojni kamioni prešli su oko 22 časa po lokalnom vremenu granicu sa Ukrajinom, javlja britanski „Telegraf“.

Novinar britanskog lista je izvjestio da je konvoj od oko 270 ruskih kamiona prešao iz Rusije u Ukrajinu nedaleko od grada Donjecka.

Rusija je ranije u četvrtak pozvala na hitni prekid vatre u Ukrajini kako bi se osigurala bezbjednost humanitarne misije dostavljanja pomoći stanovništvu na jugoistoku te zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova „pozvalo je strane u sukobu da hitno obezbede režim prekida vatre“ kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarsne pomoći stanovništvu na jugoistoku Ukrajine“, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo je ocjenilo da je situacija u toj oblasti Ukrajine „veoma teška“ zbog svakodnevnih sukoba i pozvalo dvije strane da „pokažu političku volju u ovom odlučujućem trenutku da se katastrofalna situacija, u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, smiri“.

„Prekid vatre neophodan je za osiguravanje bezbjednosti humanitarne misije“, dodalo je rusko ministarstvo.

Rusku pomoć nadgleda Crveni krst

 Prijem i distribuciju ruske humanitarne pomoći u samoproklamovanu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) nadgledaće Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), saopštila je danas pres služba DNR.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko je izjavio kako je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama MKCK u Rusiji, Bjelorusiji i Moldaviji, prenosi Itar Tas.

Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DNR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Konvoj je napustio region Moskve u utorak sa više od 1.800 tona pomoći, uključujući medicinsku opremu, hranu za bebe, vreće za spavanje i električne generatore.

 

Ostavi poruku