Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић саопштио је данас да је пензионисани генерал такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић боравио у архивском депоу на локацији „Велешићи“ 29. августа прошле године, али да тада „није користио архивску грађу“.

Осмић је навео да су стручне службе Министарства одбране примиле информацију да је Дудаковић боравио у том депоу, након чега су провјерене примљене информације и потом сачињен извјештај министру одбране БиХ, „у којем је наведено да именовани није користио архивску грађу, те да се накнадним провјерама утврдило да, такође, није дошло до индиција о злоупотреби докумената или контра-обавјештајној штети“.

Узимајући у обзир ове чињенице, истакао је Осмић, надлежни орган није имао потребу за предузимањем било каквих мјера.

Генерални инспекторат Оружаних снага БиХ је детаљно анализирао предмет, након чега је у свом извјештају од 23. јануара ове године констатовао да су стручни органи Министарства одбране и Оружаних снага БиХ поступили према својим надлежностима, додаје се у Осмићевом саопштењу.

Осмић је нагласио да се 10. јула ове године Дудаковић обратио писаним захтјевом за приступ архиву такозване Армије БиХ, са образложењем да би архив користио у сврху писања књиге.

Министарство одбране БиХ је по том захтјеву одговорило 14. јула, позивајући се на одредбе Закона о одбрани БиХ и Закона о архивској грађи и архиву БиХ, те утврдило да не постоје законом прописани услови за кориштење документације из периода од 1992. до 1995. године, додаје се у саопштењу.

Осмић тврди да су нека од средстава информисања објавила нетачну информацију у вези са кориштењем архивске грађе која је под контролом овог министарства и Оружаних снага БиХ. Осмић је у саопштењу оквалификовао ове информације као нетачне и злонамјерне, истичући да није први пут да се пласирају јавности.

„На крају, желим истаћи да све изнесено у појединим медијима у вези са Дудаковићем нема основа да буде тенденциозно доведено у исти контекст са оптуженим генералом Војске Републике Српске Ратком Младићем, против кога се тренутно води процес у Међународном суду у Хагу“, додао је Осмић.

Он је оптужио предсједавајућу Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанку Мајкић да „неистините и неаргументоване изјаве користи у политичке и политикантске сврхе“.

Мајкићева је изјавила да је ратни командант некадашњег Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, против којег постоје бројни докази о злочинима над Србима, успио да уђе у ратни архив Министарства одбране БиХ, истичући да је ријеч о невиђеном скандалу.

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац потврдио је да је Дудаковић боравио у Министарству, али да нико не може са сигурношћу да тврди да ли је улазио у депо са ратном архивом.

 

Ostavi poruku