SHARE

Генерални секретар NATO Андерс фог Расмусен рекао је да је “Русија ушла у Украјину” током тоћи, али тај догађај ипак није окарактерисао као инвазију.

“Прошле ноћи, Русија је ушла у Украјину, прешавши украјинску границу. То само потврђује чињеницу да постоји стални прилив оружја и бораца из Русије у источну Украјину и представља јасан знак континуиране умјешаности Русије у дестабилизацију источне Украјине”, оцјенио је Расмусен.

У току дана, британски новинари саопштили су да су видјели руска војна возила како улазе у Украјину.

О ситуацији у Украјини говорили су и шефови дипломатија чланица Европске уније на састанку у Бриселу и сагласили су се да Русија не би требало да упућује своје трупе на територију Украјине.

ЕУ: Русија да изађе из Украјине или…

Брисел – Више шефова дипломатија земаља ЕУ, окупљених на састанку у Бриселу, упозорило је Русију да не упућује трупе на украјинску територију.

Овакав закључак је донијет послије информација да је руски војни конвој прешао гранични прелаз који контролишу сепаратисти на истоку Украјине.

“Та ситуација је потенцијално веома опасна”, навео је британски министар спољних послова Филип Хамонд у Бриселу, гдје се одржава ванредан састанак шефова дипломатија ЕУ, поводом ситуације у Ираку и Украјини.

“Забринут сам информацијама (о уласку блиндираних руских возила на украјинску територију). Ако има руских војних возила или особља у Украјини, они треба одмах да се повуку или ће посљедице бити веома озбиљне”, рекао је Хамонд.

Његов шведски колега Карл Билт оцјенио је да се ради о “озбиљном кршењу међународног права”, а дански министар Мартин Лидергард изразио је “дубоку забринутост због понашања Русије посљедњх мјесеци, али и посљедњих сати”.

“Руске власти треба да знају да су и ЕУ и САД веома посвећене припремању одговора на било коју врсту агресије Русије”, додао је Лидергард.

Украјинске власти истовремено су потврдиле да су примјетиле улазак руског војног конвоја на своју територију, како су претходно извјестили британски новинари на терену.

Билт: Најбоља помоћ Русије је излазак из рата

70 комада руске војне опреме прешло је током ноћи границу с Украјином, рекао је у Бриселу шеф дипломатије Литваније Линас Линкевичијус уочи министарског састанка.

“Веома сам забринут због ситуације у Украјини зато што, с једне стране, много говоримо о овом тзв. хуманитарном конвоју, али истовремено, видимо да се ескалација наставља и имамо извјештаје да је током ноћи преко границе поново прешло 70 комада војне опреме”, рекао је Линкевичијус.

У Бриселу је заказан хитан састанак шефова дипломатије ЕУ о двије теме – кризи у Украјини и Ираку. Британски шеф дипломатије Филип Хемонд изјавио је, поводом извјештаја да су руска војна возила преко ноћи прешла у Украјину, да би то могло имати “веома озбиљне” посљедице.

“Веома сам узнемирен због извјештаја да су руска војна возила можда прешла границу јутрос… Ако се у источној Украјини налазе руски војници или возила, они треба одмах да буду повучени или би посљедице могле бити веома озбиљне”, казао је он новинарима.

Шведски министар спољњих послова Карл Билт признао је да је хуманитарна ситуација у источној Украјини катастрофална, али је рекао да су за то одговорне проруске снаге и Русија. Он је истакао да људи пролазе кроз велике патње.

“Најбоља помоћ Русије би била да предузме мјере за окончање рата”, додао је Билт, поново оптужујући Русију да снабдијева источну Украјину војном опремом, пренео је Итар-Тас.

Претходно су се шефови дипломатија Русије и Немачке Сергеј Лавров и Франк Валтер Штајнмајер сагласили да је неопходно уложити све напоре да би руска хуманитарна помоћ стигла у Украјину.

Министри спољних послова ЕУ већ су разговарали о ситуацији у Ираку и појединим захтјевима да се ирачким Курдима испоручи оружје с обзиром на то да се боре с џихадистима Исламске државе.

Француски шеф дипломатије Лоран Фабијус затражио је састанак ради свеукупне мобилизације ЕУ у одговору на кризу у Ираку. “Тражио сам овај састанак тако да се цела ЕУ мобилише и помогне Ирачанима и Курдима”, рекао је Фабијус када је стигао у Брисел на састанак.

И Италија, која тренутно предсједава ЕУ, такође је тражила разговоре на којима би се све земље чланице ЕУ сагласиле са слањем помоћи Курдима.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц изјавио је у Бриселу да његова земља неће доставити оружје Курдима, додајући да ће се Аустрија усредсредити на хуманитарну помоћ. Њемачка је најавила слање хуманитарне помоћи, док ће тек размотрити евентуално слање оружја.

SHARE

Оставите одговор