Овакав закључак је донет после информација да је руски војни конвој прешао гранични прелаз који контролишу сепаратисти на истоку Украјине.

„Та ситуација је потенцијално веома опасна“, навео је британски министар спољних послова Филип Хамонд у Бриселу, где се одржава ванредан састанак шефова дипломатија ЕУ, поводом ситуације у Ираку и Украјини.

„Забринут сам информацијама (о уласку блиндираних руских возила на украјинску територију). Ако има руских војних возила или особља у Украјини, они треба одмах да се повуку или ће последице бити веома озбиљне“, рекао је Хамонд.

Његов шведски колега Карл Билт оценио је да се ради о „озбиљном кршењу међународног права“, а дански министар Мартин Лидергард изразио је „дубоку забринутост због понашања Русије последњх месеци, али и последњих сати“.

„Руске власти треба да знају да су и ЕУ и САД веома посвећене припремању одговора на било коју врсту агресије Русије“, додао је Лидергард.

Украјинске власти истовремено су потврдиле да су приметиле улазак руског војног конвоја на своју територију, како су претходно известили британски новинари на терену.

НАЈБОЉА ПОМОЋ РУСИЈЕ ЈЕ ИЗЛАЗАК ИЗ РАТА

70 комада руске војне опреме прешло је током ноћи границу с Украјином, рекао је у Бриселу шеф дипломатије Литваније Линас Линкевичијус уочи министарског састанка.

„Веома сам забринут због ситуације у Украјини зато што, с једне стране, много говоримо о овом тзв. хуманитарном конвоју, али истовремено, видимо да се ескалација наставља и имамо извештаје да је током ноћи преко границе поново прешло 70 комада војне опреме“, рекао је Линкевичијус.

У Бриселу је заказан хитан састанак шефова дипломатије ЕУ о две теме – кризи у Украјини и Ираку. Британски шеф дипломатије Филип Хемонд изјавио је, поводом извештаја да су руска војна возила преко ноћи прешла у Украјину, да би то могло имати „веома озбиљне“ последице.

„Веома сам узнемирен због извештаја да су руска војна возила можда прешла границу јутрос… Ако се у источној Украјини налазе руски војници или возила, они треба одмах да буду повучени или би последице могле бити веома озбиљне“, казао је он новинарима.

Шведски министар спољњих послова Карл Билт признао је да је хуманитарна ситуација у источној Украјини катастрофална, али је рекао да су за то одговорне проруске снаге и Русија. Он је истакао да људи пролазе кроз велике патње.

„Најбоља помоћ Русије би била да предузме мере за окончање рата“, додао је Билт, поново оптужујући Русију да снабдева источну Украјину војном опремом, пренео је Итар-Тас.

Претходно су се шефови дипломатија Русије и Немачке Сергеј Лавров и Франк Валтер Штајнмајер сагласили да је неопходно уложити све напоре да би руска хуманитарна помоћ стигла у Украјину.

Министри спољних послова ЕУ већ су разговарали о ситуацији у Ираку и појединим захтевима да се ирачким Курдима испоручи оружје с обзиром на то да се боре с џихадистима Исламске државе.

Француски шеф дипломатије Лоран Фабијус затражио је састанак ради свеукупне мобилизације ЕУ у одговору на кризу у Ираку. „Тражио сам овај састанак тако да се цела ЕУ мобилише и помогне Ирачанима и Курдима“, рекао је Фабијус када је стигао у Брисел на састанак.

И Италија, која тренутно председава ЕУ, такође је тражила разговоре на којима би се све земље чланице ЕУ сагласиле са слањем помоћи Курдима.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц изјавио је у Бриселу да његова земља неће доставити оружје Курдима, додајући да ће се Аустрија усредсредити на хуманитарну помоћ. Немачка је најавила слање хуманитарне помоћи, док ће тек размотрити евентуално слање оружја.

Leave a Reply