Аустријске железнице расписале су тендер за куповину пет старих локомотива које би лакше саобраћале по застарелим словеначким железницама.

Аустријске железнице су, како извештава портал Сеебиз, дошле до сазнања да њихове локомотиве, које имају већу тежину, више не могу сигурно да саобраћају због лоше инфраструктуре у Словенији.

Странка Мира Церара, која ће водити будућу словеначку владу, најавила је да ће организацију железничког система током свог мандата ускладити с европским директивама у том сектору.

„То ћемо постићи осигурањем стабилног нивоа финансијских средстава за извођење јавних радова на државној инфраструктури и поступним удруживањем неких управљачких функција на државној саобраћајној инфраструктури (железнице, аутопутеви, државни путеви, водна инфраструктура)“, пише у програму.

Сеебиз наводи да се у програму не спомиње изградња другог колосека на релацији Копер-Дивача и подсећа да је економиста Јоже П. Дамијан недавно изјавио да је други колосек више него неопходан.

Алтернатива градњи другог колосека, која је процењена на 1,3 милијарде евра, јесте градња пруге између Копра и Трста, што значи губитак претовара за Словенске железнице. Кратку пругу између Копра и Трста могуће је изградити већ за 50 до 100 милиона евра, али тако би се превоз терета преусмерио на италијанске логистичке коридоре. Уместо кроз Словенију, терет за Аустрију путовао би преко Трста и Целовца према Бечу.

Leave a Reply