Хрватска је затражила да Европска комисија припреми мјере у вези са санирањем посљедица забране извоза поједних пољопривредних производа у Русију, саопштено је из хрватског Министарства пољопривреде.

У саопштењу се додаје да извозници из Хрватске трпе директну штету због одлуке Москве о забрани увоза пољопривредно-прехрамбених производа у Русију.

Овај захтјев представници Министарства пољопривреде Хрватске упутили су на састанку Управљачког одбора за заједничку организацију тржишта пољопривредних производа, који је одржан у Бриселу.

На састанку, на којем су учествовали стручњаци свих држава чланица ЕУ, анализирани су негативни учинци увођења забране извоза појединих пољопривредних производа у Русију.

Из хрватског Министарства пољопривреде процјењују да ће индиректни учинак забране извоза врло брзо изазвати неравнотежу на европском тржишту, која ће довести до озбиљних поремећаја у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије.

„Прије свега се може очекивати гомилање производа на тржишту ЕУ, што на крају може да резултира робним вишковима и наглим падом цијена“, наводи се у саопштењу.

Из хрватског Министарства пољопривреде најављују скори састанак Савјета за прехрамбену индустрију на којем ће бити размотрени сви потенцијални проблеми који се очекују због ове забране.

Руски премијер Дмитриј Медведев објавио је 7. августа да је ступила на снагу једногодишња забрана увоза у Русију већине пољопривредних производа, сировина и прехрамбених производа поријеклом из САД, ЕУ, Канаде, Аустралије и Норвешке.

Leave a Reply