SHARE

Председник Владе Србије Александар Вучић саопштио је данас да је Србији уплаћена милијарда долара помоћи Уједињених Арапских Емирата као помоћ буџету и захваљујући томе Србија до марата неће имати проблема са ликвидношћу.
Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ће бити учињено све како би се 2015. и 1016. године смањио тренд задуживања Србије.

Премијер је подсетио да је Влада Србије у претходних 110 дана зацртале велике планове те да је доста тога урађено.

“Желимо да Србија буде успешнија, напреднија и модернија земља. Наша земља је била и даље је у веома тешкој ситуацији и због тога смо кренули у неопходне реформе. Донели смо законе о раду ПИО, стечају, приватизацији али и сета важних медијских закона усклађених и хармонизованих са ЕУ и по стандардима и принцима ЕУ”, рекао је премијер.

Разуме се, додао је, да влада није имала слободног дана и да је била предмет жестоких критика што је добро за њен демократски развој.

Наша намера је, казао је премијер, да створимо најбољу инвестициону климу, а реформске мере које смо донели поздравили су сви, што је први пут у послератној историји.

Говорећи о привлачењу страних инвестиција, премијер је рекао да је намера Србије да обезбедимо и сачувамо радна места, да обезбедимо тржиште за наше производе и сигурност у наредних 10-20 година.

“Међутим, моја обавеза произлази из чињенице да вам обелоданим уговоре који није било предвиђено да буду објављивани не зато што крију криминал или тајне… Моја обавеза је да их објавим не због различитих интересних група већ је то обавеза због свих грађана Србије, јер њих више 99 одсто почели су да сумњају шта се ту крије и да ли је то добро или не”, рекао је Вучић.

БЕЗ ЕТИХАДА БИСМО УГАСИЛИ ЈАТ

Председник Владе Србије Александар Вучић обелоданио је данас Уговор са Етихадом о преузимању српске националне авиокомпаније ЈАТ, уз напомену да је то учињено зато што је Влада Србије знала са колико ризика се превозе путници, што је илустровао податком да од седам ЈАТ-ових боинга 737-300 данас лете још само четири.

Премијер је подсетио да су се све владе још од 2003. године суочавале с губицима ЈАТ-а који су просечно годишње били 35 милиона евра, а да су фактички ти губици били много већи.

“Све владе су знале колики је то проблем. Добро смо знали и са колико ризика превозимо путнике. Од седам летилица четири су после годину дана расходоване, јер нису за употроебу”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да је ЈАТ годинама био полигон за постављање страначких кадрова.

“Да нисмо предузели мере морало би да дође до гашење ЈАТ-а, што би изазвало економске и друштвене губитке, пад угледа Србије, јер је национална авио компанија огледало једне земље”, казао је премијер.

ЈЕ Л’ БОЉИ УГОВОР С МИЛЕТОМ ЈЕРКОВИЋЕМ ИЛИ СА АЛ РАВАФЕДОМ?

Премијер Србије Александар Вучић представио је данас уговоре са Компанијом Ал Равафед из Уједињених Арапских Емирата о закупу пољопривредног земљишта, истакавши да целокупну ивнестицију од 140,5 милиона евра обезбеђује УАЕ, да Србија нема такву врсту обавезе, али да ипак задржава 20 одсто власништва у заједничкој компанији која је основана.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије претходно показао уговор о претходној продаји предузеацка Сивац”, “Јадран”, “Агробацка” и “Млади борац”.

Премијер је прецизирао да је претходна власт фирму “Бацка Сивац” продала Милету Јерковицу, који се помиње у случају Шарић, и да је 2011. године закљуцен уговор са њим за укупну купопродајну цену од 14 милиона евра.

“Ми смо 4.700 хектара продали за 14 милиона евра, дали Јерковицу обавезе купца , исплата цене у шет једнаких рата, инвестиција од 131.000 евра… То се претворило у куповину трактора од своје фирме, односно своје фирме церке”, рекао је Вучић.

УГОВОРЕ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ НА САЈТУ ВЛАДЕ

Председник Владе Србије Александар Вучић је обелоданио данас Уговор о закупу пољопривредног земљишта са Уједињеним Арапским Емиратима и најавио да ће тај и други уговори бити доступни на веб порталу Владе Србије, пет минута после конференције за новинаре.

Премијер је детаљно представио Уговор о закупу пољопривредног земљишта, истакавши претходно да то чини због грађана Србије који су, с обзиром на медијску кампању, с правом почели да сумњају да се иза тих уговора нешто крије.

SHARE

Оставите одговор