SHARE

Руско Министарство спољних послова је саопштило да ће конвој с хуманитарном помоћи за Украјину по преласку границе прећи у надлежност Црвеног крста.

“Пошто буде прешао руско-украјинску границу, конвој ће бити стављен под контролу Међународног комитета Црвеног крста”, наводи се у саопштењу руског Министарства, а пренио је Ројтерс.

Руска влада је пристала на све захтјеве званичног Кијева који се тичу слања конвоја хуманитарне помоћи на исток Украјине и у складу с тим су кориговали путању кретања тог конвоја, изјавио је данас руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

“Пристали смо на руту која одговара властима у Кијеву и на то да наши камиони, док се буду кретали кроз Украјину, имају украјинске регистарске таблице”, навео је Лавров.

Он је додао да је званична Москва пристала да се у конвоју налазе не само представници Међународног комитета Црвеног крста и Организације за европску безбедност и сарадњу, већ и украјинских власти.

Руски министар спољних послова је додао и да је Украјина одустала од претовара хуманитарне помоћи из руских камиона у друга возила, након што они пређу руско-украјинску границу.

Та идеја је предложена током разговора о слању хуманитарне помоћи, али се затим од ње одустало, рекао је Лавров додавши да су Украјинци прво планирали да се терет из свих 287 руских камиона претовари у камионе Црвеног крста, али су затим “одустали од тога, јер би то хуманитарну мисију учинило знатно компликованијом и скупљом”.

Званични Кијев је раније данас саопштио да ће помоћ морати да буде истоварена из руских камиона и да ће радници Црвеног крста морати да је пребаце у друга возила.

Руско Министарство спољних послова, међутим, није коментарисало тај услов украјинских власти.

Руски медији преносе да је конвој са 280 камиона и 2.000 тона помоћи кренуо јутрос из подручја недалеко од Москве.

Помоћ укључује 400 тона житарица, 100 тона шећера, 62 тоне хране за бебе, 54 тоне медицинског материјала, 12.000 врећа за спавање и 69 агрегата за струју.

Званични Кијев је синоћ потврдио да је пристао на то да Црвени крст пошаље хуманитарну помоћ на исток Украјине, у сарадњи с Русијом, Европском унијом и другим међународним партнерима, како би се ублажила патња људи у Луганску, граду под контролом проруских снага.

У саопштењу канцеларије украјинског предсједника Петра Порошенка се наводи да је поменути план такође подржао амерички предсједник Барак Обама.

 

SHARE

Оставите одговор