Српска православна црква /СПЦ/ демантовала је тврдње зрењанинског бискупа Ладислава Немета да је Његова светост патријарх српски Иринеј прихватио позив да се у Ватикану сретне са папом Фрањом.

Портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј навео је да је бискуп Ладислав присуствовао разговору патријарха Иринеја и Светог синода са секретаром Ватикана за односе са другим државама Домиником Мамбертијем у Патријаршији 30. јуна и на основу оног што је чуо исконструисао тврдњу о одласку патријарха у Ватикан.

„Било је речи и о потреби и о корисности билатералних сусрета на високом нивоу, али секретар Ватикана за односе са државама није уручио никакав жисторијски позивж папе Фрање патријарху и члановима Светог синода да посете Ватикан“, нагласио је владика Иринеј, саопштено је из СПЦ.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да није било позива, није могло бити ни одзива.

„Само зрењанински надбискуп зна како су се патријарх Иринеј и чланови Светог синода сагласили да до те жпосете свакако треба доћиж и какви су то ждипломатски преговориж о начину организовања ове посјете о којој у Српској православној цркви нико нема појма“, истакао је епископ бачки Иринеј.

Он сматра да је прави циљ зрењенинског надбискупа вјероватно био да нанесе још једну увреду СПЦ, њеном поглавару и цијелом српском народу, поредећи их са, како је рекао, дјецом у забавишту, која све раде из ината.

Коментаришући чињеницу да у Сабору СПЦ нема сагласности о евентуалној посјети папе Србији, коју заговара и власт, владика Иринеј је рекао да би посјета Његове светости патријарха српског Иринеја Ватикану „свакако била велики корак напред у сваком погледу“.

„Време је да се неке теме скину са дневног реда заувек. Такав сусрет пружиће могућност за разговор и о болним темама које се тичу Србије и Хрватске, а мање католичке цркве, као што су Други свјетски рат и догађаји након њега“, рекао је епископ бачки Иринеј.

Бискуп Немет рекао је за новосадски „Дневник“ да су „двије цркве потуно сагласне о тој посјети“ и да су у току дипломатски преговори у вези са организацијом посјете.

Leave a Reply