Бивши лидер Кубе Фидел Кастро, који се повукао са власти прије неколико година, у сриједу слави 88. рођендан.

Кастро је због болести напустио власт 2006. године и вођење земље препустио је свом брату Раулу.

Кастро се од тада ретко појављује у јавности. Посљедње објављене фотографије Кастра настале су прије мјесец дана приликом сусрета са предсједником Русије Владимиром Путином.

Мада Фидел више није на власти, многи наводе да се Раул Кастро редовно консултује са својм братом.

Многи на Куби мисле да Фидел из сијенке и даље врши утицај на свог брата Раула, који је позвао на реформе и „промену менталитета“ како би унапредио свој план о економском расту.

Према мишљењу неких аналитичара, Кастрово посредно учешће у вођењу земље је спречило економске реформе које је хтио да спроведе његов брат.

Фидел Кастро био је вођа Кубанске револуције којом је 1959. године збачен дикторски режим Фулхенсија Батисте.

До 1976. године био је на мјесту премијера, а од тада до 2008. године предсједник Кубе. Потом се због болести повукао са власти, а његове дужности преузео је Раул Кастро.

Посљедњи пут Кубацни су уживо могли да виде Кастра у јануару ове одине. Лист Гранма, који издаје комунистичка партија, тада је јавио да се Кастро појавио на отварању једног умјетничког студија у Хавани.

На званичном сајту кубанских власти била је постављена фотографија са отварања, али се није видјело Кастрово лице. Он је приказан отпозади, како упире прстом у један умјетнички рад док аутор Алексис Лејва разговара са њим.

Претходно се Кастро се међу Кубанцима појавио 9. априла прошле године приликом отварања једне школе у Хавани.

Leave a Reply