17.8 C
Bijeljina
четвртак, 1. октобра, 2020
Насловна Регион Црна Гора: Законом протерују православље?

Црна Гора: Законом протерују православље?

133
0

Одредбама Нацрта закона о странцима, који је Влада Црне Горе усвојила 31. јула, на предлог Министарства унутрашњих послова, покушава да се створи правни основ за протеривање свештенства Митрополије црногорско-приморске из Црне Горе, каже за „Новости“ адвокат Јосиф Мићковић.

Он пред црногорским Управним судом заступа петорицу свештеника МПЦ из Пљеваља, којима је тамошња испостава МУП одбила захтев за привремени боравак, а пре неколико година им је претила и – депортацијом.

Управни суд је у протеклих неколико година донео на десетине решења којима поништава одлуке МУП о неиздавању радних дозвола свештенству МПЦ, али МУП није поступио по њима.

Нови нацрт закона о странцима предвиђа одобравање привременог боравка по основу вршења верске службе, међутим, као услов за одобравање привременог боравка тражи се од свештеника који аплицира за привремени боравак да достави доказ о евидентираности цркве, односно верске заједнице којој припада. По речима адвоката Мићковића, овакво решење је уперено против свештенства Митрополије.

– Моје мишљење је да је овакво решење предложено управо из једног јединог разлога – да би се створио правни основ за протеривање свештенства. Такав основ до сада није постојао у црногорском законодавству, иако се МУП, у својим одлукама позивао на таква непостојећа решења – каже Мићковић, додајући да би такво решење било супротно Уставу и поштовању основних људских права.

– Не може се право појединца везивати за то да ли је нека установа регистрована или евидентирана, и од њега захтевати да донесе доказ о томе. Можда није најсрећније поређење, али, то би било као да, рецимо, од некога ко жели да се запосли у Термоелектрани Пљевља, тражите доказ да ТЕ има употребну дозволу – каже Мићковић.

Случај свештеника из Пљеваља Огњена Перковића, Николе Олића, Милана Стојиљковића, Саше Јањића, Дарка Јовића, Боривоја Пантића и игумана манастира Света Тројица Леонида, тренутно је пред Управним судом, јер је Директорат за управне и унутрашње послове МУП одбио њихову жалбу на решење пљеваљске испоставе МУП. У образложењу негативне одлуке наведено је да је за издавање одобрења било потребно приложити и доказ о оправданости захтева за привремени боравак, а подносиоци захтева били су дужни да доставе и доказ о регистрацији верске заједнице у којој имају намеру да организују верску службу.

Мићковић каже да је услов о достављању доказа о регистрацији верске заједнице у Црној Гори очито измишљен и да се може тумачити само као резултат политичке намере.

– Покушај да се та непостојећа норма, на шта су се раније незаконито позивали, унесе у нови Закон о странцима је провидна намера да се, од стране једне групе људи, створи некакав правни основ за протеривање свештеника. Верујем да посланици у парламенту, неће подржати овакво решење – каже Мићковић.

Он закључује да је, и до сада, било несхватљиво и запањујуће до које мере првостепени орган, односно МУП, игнорише и одлуке Управног суда да се доказивање пријаве верске заједнице у конкретном случају не може сматрати одлучном чињеницом и доводити у везу са условима из Закона о странцима.


СИЛА ЈАЧА ОД НОРМЕ

МИЋКОВИЋ каже да су разлози које МУП наводи у решењима којима одбија захтеве за привремени боравак свештеницима Митрополије црногорско-приморске, нејасни и неразумљиви.

– По још важећем Закону о запошљавању и раду странаца у Црној Гори, свештеници и верски службеници ослобођени су обавезе прибављања радне дозволе, док обављају верску службу у Црној Гори. У складу са тим, подносиоци захтева практично нису имали обавезу да предочавају у поступку никакав други доказ, већ приложену потврду о томе да ће обављати верску службу у СПЦ, која је сасвим довољна као доказ о оправданости захтева за привремени боравак по основу запошљавања – каже Мићковић.

Leave a Reply