Амерички бомбардери су неколико сати после првог ваздушног напада на положаје џихадиста у северном Ираку извеле и други напад, саопштио је Пентагон.

Циљ ваздушних удара је да помогну ирачкој и влади курдског региона да поврате области које су изгубиле током двомесечног сукоба.

Амерички председник Барак Обама јуче је одобрио бомбардовање Ирака након што су припадници екстремистичке исламистичке организације Исламска држава (ИС) освојили значајан део ирачке територије, укључујући највећу брану у Ираку и изазвали масовни егзодус мањинских верских заједница, наводи АФП.

Пентагон је саопштио да су америчке снаге прво бомбардовале један артиљеријски положај са кога су екстремисти гађали снаге курдске владе које бране главни град курдског региона Арбил.

Americki F/A-18
Americki F/A-18

У другом ваздушном нападу, неколико сати касније, беспилотна летелица је уништила положај са кога су екстремисти бацали гранате, а авиони су бомбардовали конвој Исламске државе од седам возила уз помоћ осам бомби са ласерским навођењем.

Америчка ваздушна операција је почела бацањем хране и воде из ваздуха за хиљаде људи који се већ пет дана крију од сунитских екстремиста ма планинском венцу Синџар на северу Ирака.

Пентагон је синоћ саопштио да су теретни авиони у пратњи бомбардера други пут бацили храну и воду „хиљадама ирачких грађана“ на планини Синђар који се крију од екстремиста.

Главни портпарол Пенгатона, адмирал Џон Кирби, изјавио је да су избеглим Ирачанима бачена 72 пакета са храном и водом.

Амерички државни секретар Џон Кери је рекао да екстремисти врше терор над невиним цивилима, међу којима су припадници јазидске и хришћанске мањине, као и да њихови циљани акти насиља имају обележје геноцида, наводи АП.

Обама је оптужио ИС, која припаднике етничко-верске мањине Јазиде зове „следбеницима ђавола“, да покушавају да „систематски истребе читав народ, што би био геноцид“.

УН су саопштиле да „хитно припремају хуманитарни коридор“.

Leave a Reply