Вршилац дужности предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић упутио је допис Тужилаштву БиХ у којем се директно умијешао у рад те институције, тврдећи да је за тражење несталих Срба потребна сагласност Колегијума.

Машовић је спорни допис упутио након што је члан Колегијума директора Института за тражење несталих Милутин Мишић у јуну послао Тужилаштву БиХ ургенцију за поступање у блокираним случајевима у којима се трага за несталим Србима.

Машовић је у допису, који је у посједу „Гласа Српске“, навео да се Мишић жели мијешати у истраге Тужилаштва, давати квалификације о врстама злочина, њиховим извршиоцима и налогодавцима, чиме излази из мандата Института за тражење несталих.

– Мишић уважава и штити интересе искључиво оне етничке популације којој припада. Он је као нестале означавао особе искључиво једне етничке припадности – навео је Машовић у допису, занемарујући чињеницу да Институт и Тужилаштво протеклих година готово и нису радили на тражењу несталих припадника српског народа.

Мишић је за разлику од Машовића у ургенцији упућеној Тужилаштву БиХ указао управо на чињеницу да је потрага за несталим Србима блокирана. У ургенцији, која је такође у посједу „Гласа Српске“, за велик број предмета, који нису донијели резултате, наведени су прецизни подаци и достављена обимна документација која то потврђује.

Leave a Reply