Душко Попов Србин којег Британци сматрају једним од својих највећих тајних агената, а инспирисао је и писца Јана Флеминга за креирање лика Џејмса Бонда

Душко Попов је рођен у Тителу 1912. године, одрастао је у Дубровнику, а школовао се у Енглеској, Француској и Немачкој.

Троструки агент

Постао је британски агент у Лондону 1940. Британци су га вратили у Београд, где је, уз њихову сагласност, пристао да га један пријатељ Немац врбује за рад у немачкој војној обавештајној служби Абвер.
Попов за Немце организује измишљену мрежу шпијуна и све до Хитлеровог напада на Француску немачком Генералштабу прослеђује лажне податке које су за њих Британци лукаво смишљали.

После слома Југославије Попов се 1941. пријављује југословенској избегличкој влади у Лондону и ради као њен службеник за специјалне задатке. Тако је постао троструки агент: шифровано име за Абвер му је било „Иван“, за британску тајну службу „Трицикл“, а за југословенску владу у избеглиштву „Душко“. Био је комуникативан, шармантан и образован. Говорио је немачки, француски, енглески и српски. Био је познат и као Пејбој јер је увек био у друштву лепих жена, а и по томе што је често време проводио у казину где му је и био штаб у Лондону. Британци су задужили свог агента да мотри на Попова, а тај агент је био Јан Флеминг који је касније и написао „Касино Ројал“ односно прву књигу о Џејмс Бонду.

Као „Трицикл“, преко Лондона је први обавестио Американце да ће Јапанци напасти њихову војну ратну луку Перл Харбор, али је ФБИ 1941. године ту информацију занемарио.
Као „Иван“ је током Другог светског рата знатно допринео успеху бројних акција чији је циљ био да обману Немце. Свакако је најважнија била она везана за инвазију у Нормандији. Преко Абвера је пласирао Немцима „поуздану вест“ да ће се савезници, да би ослободили Европу, искрцати у Па де Калеу, а да је искрцавање у Нормандији само амерички и енглески мамац.

Dusko Popov 2Задржао Немце

Један немачки пуковник после рата јавно је признао „да је Душко лично заслужан за задржавање седам немачких дивизија у Па де Калеу, три недеље након искрцавања у Нормандији“. Битка за Нормандију је одлучила Други светски рат. Попов и Британци су преваром сачували велики број људских живота.

Одликован је Орденом Британске империје, једним од највећих одликовања у Енглеској, али и немачким Гвозденим крстом! Преминуо је 1981. на Азурној обали у Француској.
Душко Попов је легенда Другог светског рата и светске шпијунаже. Британци тврде да је он један од десет највећих британских шпијуна.

Послужио је енглеском писцу Јану Флемингу као основа за креирање лика Џејмса Бонда. Флеминг је и сам био британски агент и извесно време задатак му је био да „води“ Душка Попова, то јест да прати и проверава његов рад. Тада се упознао с његовим способностима и сазнао за подухвате на терену.

Погледајте емисију о Душку Попову која је емитована на „History“

Leave a Reply