SHARE

Ирачке и курдске снаге су спремне за контраофанзиву којом треба да поврате изгубљене територије које се налазе под контролом исламских екстремиста, док САД бомбардују положаје џихадиста и бацају храну и воду цивилима, кажу ирачки и курдски званичници.

Одлука америчког предсједника Барака Обаме да поново пошаље бомбардере у Ирак, три године након што су ту земљу напустили посљедњи амерички војници, представљала је прекретницу у двомјесечном сукобу са екстремистичком исламистичком организацијом Исламска држава.

Након јучерашњих првих ваздушних удара на положаје Исламске државе, која се приближила Курдистану, високи званичник тог полуаутономног курдског региона изјавио је да је дошло вријеме за контраофанзиву, преноси АФП.

“Послије америчких ваздушних удара, пешмерге (курдски борци) ће се прво прегруписати, затим ће се вратити у области из којих су се повукли, а онда ће помоћи расељеним особама да се врате кућама”, рекао је званичник Фуад Хусеин.

Ирачки шеф дипломатије Хошјар Зебари, Курд који је недјељама бојкотовао сједнице владе због лоших односа са Багдадом, казао је да је тиме што курдске снаге нису наоружане направљена скупа грешка.

Он је изнео мишљење да су амерички ваздушни напади омогућили да се власти у Багдаду и курдске власти уједине зарад остварења заједничког циља, а то је да поразе џихадисте из Исламске државе.

“Ирачка војска и пешмераге се сада боре раме уз раме у истим рововима”, изјавио је он.

Начелник генералштаба ирачке војске Бабакер Зебари каже да амерички савјетници, пешмераге и ирачки војни лидери заједно бирају мете.

У првим америчким ваздушним нападима бомбардовани су положаји Исламске државе и најмање један конвој возила са екстремистима.

Портпарол Бијеле куће је јуче изјавио да ће ваздушни удари бити “врло ограничени”, али Бабакер Зебари је казао да ће се америчка ваздухопловна подршка проширити на друге области.

Обама: Наставћемо ударе на Ирак ако буде неопходно

Предсједник САД Барак Обама данас је у недјељном обраћању нацији поручио да ће ваздушни удари на џихадисте у Ираку бити настављени ако буде потребно да се заштите америчке дипломате и војни савјетници.

Он је рекао да је одобрио нападе у Ираку да би се заштитили Американци који се налазе у Ербилу на сјеверу Ирака.

“И ако буде непходно, наставићемо са нападима”, казао је Обама.

Амерички предсједник је изјавио да је одобрио и “хуманитарну” операцију да би се доставила храна и вода цивилима који се крију од екстремиста на планини Синџар у сјеверном Ираку. До сада су амерички авиони два пута бацили пакете са храном и водом.

“Хиљаде, можда и десетине хиљада Ирачана који су побјегли на планину гладују и умиру од жеђи. Храна и вода коју смо им бацили из ваздуха ће им помоћи да преживе”, додао је Обама.

Он је, такође, рекао да је одобрио циљане нападе да би се ирачким снагама помогло да разбију опсаду и спасе људе, али је истакао да САД не могу и не треба да интервенишу сваки пут када у свету избије криза.

“Али када имамо ситуацију као што је ова на планини Синџар, када великом броју невиних људи прети масакр, а ми имамо могућности да помогнемо да се то спријечи, онда САД не могу само окренути главу. Ми нисмо такви. Ми смо Американци. Ми дјелујемо. Ми водимо. И то ћемо урадити на тој планини”, казао је амерички предсједник.

Он је поручио да као главни командант америчких снага неће дозволити да САД буду увчене у нови рат у Ираку и да се америчке копнене снаге неће враћати у Ирак.

“Ми ћемо наставити да спроводимо ширу стратегију у Ираку. Штитићемо цивиле, сарађиваћемо са међународном заједницом у рјешавању ове хуманитарне кризе. Ми ћемо помоћи да ови терористи буду спријечени да имају трајни безбједни рај из кога ће моћи да нападају Америку”, рекао је Обама.

САД ће, такође, наставити да апелују на ирачке заједнице да се помире, удруже и заједнички боре против терориста да би народ Ирака имао шансу за бољу будућност за коју су многи Американци дали животе у дугом и тешком рату у Ираку, закључио је он.

 

SHARE

Оставите одговор